Curriculum Vitae

__________________________________________________________________

 

           

Radu Cristian Popa este nascut in anul 1965, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, in anul 1989. In anul 1998 a obtinut titlul de doctor in inginerie cuantica si stiinta sistemelor, in cadrul departamentului cu acelasi nume al Universitatii Tokyo, Japonia. In perioada 1989-1992 a lucrat la IIRUC-Bucuresti, iar apoi a obtinut pozitiile de preparator si asistent universitar in cadrul Catedrei de Electrotehnica, Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde a studiat si implementat modele fizice ale fenomenelor de transport si de interfata in materiale si dispozitive semiconductoare si a reprezentat IPB in contractele de colaborare stiintifica cu Electricite de France, Paris.

In perioada 1995-1998, in cadrul tezei de doctorat la Universitatea Tokyo, Radu Popa a studiat si propus - prin colaborare academica si industriala - solutii constructive si algoritmice (proiectare de senzori optimizati pentru detectie si inversie de semnal, metode eficiente de reconstructie algoritmica a profilului geometric al defectelor de material) in cadrul eforturilor guvernamentale japoneze de dezvoltare a unor sisteme de detectie si analiza pentru prevenirea accidentelor cu scurgeri radioactive spre circuitul secundar al reactoarelor de fisiune.

In perioada 1998-2003, Radu Popa a activat ca Senior Researcher la Science Solutions International Laboratory, Inc. din Tokyo, unde a fost responsabil de contracte sau participant la proiecte de cercetare competitiva cu diverse corporatii, firme si universitati japoneze cunoscute. A realizat un sistem software de analiza cuplata de detaliu a variantei japoneze de tren cu levitatie magnetica, sistem utilizat direct in optimizarile de design si siguranta in functionare ale trenului. A fost deasemenea responsabil de dezvoltarea de module si mentenanta unui sistem comercial pentru analize cuplate electromagnetic-mecanic, ca si de realizarea a diverse studii tehnice si stiintifice de implementare a unor patente de tehnologii avansate.

In perioada 2003-2006, Radu Popa a fost asociat stiintific la Universitatea din Tuebingen, devenind apoi Director de Dezvoltare la firma Neurostar din Germania. In aceste calitati a studiat caracteristicile semnalelor de firing neuronal inregistrate in-vivo, obiectivul fiind extragerea informatiei de clase neuronale si de locatie anatomica a probelor de micro-recording. La Neurostar a condus activitatile de dezvoltare a unui sistem utilizat in neurochirurgia functionala - incluzand biosenzoristica si hardware programabil, imagistica medicala, procesare si analiza in timp real a semnalelor neurofiziologice cu extragere de informatie de localizare a targetului de implantare - si a altor sisteme integrate pentru cercetari in neurostiinta.

In prezent, Radu Popa este inginer de dezvoltare tehnologica gradul I la Institutul National Cercetare si Dezvoltare in Microtehnologie - IMT-Bucuresti - si conducator al Laboratorului de Nanotehnologie Moleculara - din cadrul Centrului pentru Nanotehnologie - unde studiaza in prezent tehnici si solutii pentru identificarea secventelor nucleotide ale moleculei de ADN.

A publicat 10 articole reprezentative in domeniile: stiinta materialelor-caracterizare, modelare si testare nedistructiva; modelare si analiza pentru sisteme complexe; cercetare cu aplicatii in neurologie. A fost solicitat ca reviewer la Journal of Nondestructive Evaluation (Springer) si International Journal of Applied Electromagnetics and Mechanics (IOS Press-The Netherlands). A realizat numeroase studii, rapoarte de cercetare si documente stiintifice si tehnice, are peste 10 realizari tehnologice in produse comercializate in prezent de firme din  Japonia si Germania, a condus sau participat la peste 10 programe/proiecte de cercetare internationale.

 
________________________________________________________________________