Aliaje din grupa III-N-(As) si heterostructuri cu dimesiuni reduse inginerizate pentru celule solare cu banda intermediara de inalta eficienta- N-IBCell

 

 

Finantat de::

 

Impactul socio-economic si de mediu proiectului

Proiectul include aspect legate atat de cercetarea aplicativa cat si de cea fundamentala, aducand noi rezultate de top in domeniul sintezei de material, procesarii de dispozitive si caracterizarii. Pe langa viziunea de progres pe termen lung cuprinsa in aceasta propunere, si anume perspectiva de a controla cresterea si exploatarea proprietatilor aliajelor de nitruri diluate propuse pentru „recoltarea” energiei solare cu randament ridicat si la costuri reduse, N-IBCell vor fi de mare interes atat pentru comunitatea stiintifica, publicul larg, factorii de decizie politica , cat si industrie sau investitori. Urmarim astfel sa diseminam proiectul si rezultatele noastre variatelor grupuri tinta.
Proiectul va contribui la cresterea nivelului de cunostiinte si ingeniozitate disponibile mediului academic si industrial roman si norvegian in aceste domenii tehnologice, toate acestea reprezentand un avantaj semnificativ in competitia mondiala.  Partenerii vor asigura exploatarea efectiva si la timp a tehnologiilor si capabilitatilor care se vor dezvolta. Vor identifica oportunitati de a face publicitate rezultatelor si capabilitatilor care vor fi dezvoltate cu potentiali utilizatori, in mediul academic si industrial, precum si publicului larg din Norvegia, Romania si publicului international.
Partenerii din consortiu au publicatii de mare impact in jurnale international peer-reviewed si participari la conferinte internationale majore. Rezultatele proiectului vor continua sa fie disseminate pe aceste cai si suportul financiar al programului the Romanian-EEA Research Programme - "Research within priority sectors" va fi clar recunoscut in toate cazurile. Anticipam ca unele din rezultatele asteptate vor fi de mare interes unei mai largi comunitati, si anume celei legate de cresterea performantelor fotodetectoarelor si a emitatorilor de lumina NIR.

Imbunatatiri estimate pentru calitatea vietii respectand performantele actuale ale produselor, tehnologiilor si/sau serviciilor

Rezultatele proiectului vor conduce la imbunatatirea calitatii vietii sub diferite aspecte (social, economic, de mediu) si pentru diferite perspective de timp.

  • Pe termen scurt, dezvoltarea de celule PV de mare eficienta printr-o tehnologie cu costuri reduse va stimula progresul industrial si cresterea economica incurajand investitiile in acest domeniu, ducand la implementarea acestei tehnologii de productie pe scara larga.  Aceasta va genera noi locuri de munca si se vor reduce problemele sociale de aceasta natura. Costurile scazute de achizitie a celulelor solare de mare eficienta vor facilita implementarea de sisteme PV de scara mica pentru comunitati mici (rurale) traind in zone neelectrificate conducand la cresterea calitatii vietii.
  • Pe termen mediu, implementarea de mari ferme PV va asigura  securitatea aprovizionarii cu energie electrica prin dependenta redusa de sursele cu combustibili fosili.
  • Pe termen lung, dezvoltarea de mari ferme PV de mare eficienta va asigura conservarea mediului cu impact major asupra calitatii vietii. Fiecare KWh produs in sistemele PV reduce cu cca 1Kg cantitatea de CO2 emisa in atmosfera [25].

Comparand caracteristicile sistemelor PV existente pe piata cu rezultatele proiectului, se pot accentua urmatoarele avantaje ale acestei noi si inovative tehnologii:

  • Eficienta conversiei poate atinge 50% sau mai mult, in comparatie cu 40% pentru sistemele de celule fotovpltaice existente pe piata;
  • Celulele solare III-V cu banda intermediara de mare eficienta, in particular celulele solare pe baza de InGaN si nitruri diluate, sunt adecvate pentru inlocuirea actualului tandem din semiconductori III-V in cazul PV cu inalta concentrare a expunerii, reducand considerabil costurile fara pierdere in eficienta.
  • Se estimeaza o durata de viata mai lunga pentru PV pe baza de InGaN, de cca 30 ani, datorata stabilitatii chimice si la imbatranire a materialului InGaN.
  • IBSCs propuse sunt adecvate si aplicatiilor spatiale datorita rezistentei la radiatii (calitatile optice ale GaInNAs chiar se imbunatatesc la iradierea cu 7 MeV la o fluenta de 1015 electroni/cm2 – valoare tipica de testare a capabilitatii End of Life pentru celulele solare din aplicatiile spatiale)
  • Tehnologia propusa este nepoluanta.
  • Tehnologia propusa permite productie la scara industriala.

[inapoi la pagina principala]

Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

Proiect in parteneriat cu::

Universitatea Norvegiana de Stiinta si Technologie -NTNUhttp://www.ntnu.edu/

Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului RO14"Cercetare in domenii prioritare", Mecanismul financiar SEE 2009 - 2014.
Operator de program: Ministerul Educatiei Nationale (MEN), Agentia de implementare: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), Romania
Responsabil stat donator: Research Council of Norway
(RCN), Norvegia
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Emil Mihai Pavelescu
E-mail:emil[dot]pavelescu[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 National Institute for Research and Development for Microtechnology IMT-Bucharest. All Rights Reserved.