E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 10
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din România.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
28 Februarie 2019
Activități în cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitățile de tip A.  Stimularea transferului de cunoștințe

  • Sub-activitatea A1. Identificarea și formularea ofertei de expertiză și rezultate
    Va invitam sa accesati Broșura privind oferta de expertiză, servicii CD și echipamente a IMT București  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive și sisteme pentru unde milimetrice.  În broșură sunt prezentate expertiza, facilitățile tehnologice și serviciile de simulare/modelare/proiectare asistată de calculator, de procesare tehnologică, de caracterizare, de fiabilitate și caracterizare în înalta frecvență, pe care IMT le pune la dispoziție partenerilor din industrie. 

  • Sub-activitatea A2. Asistentă directă acordată întreprinderilor.
    Au avut întâlniri cu firmele EQ HEALTH SRL, SC Ophir Optics SRL si Junkoeco SRL pentru identificarea din oferta de expertiză a IMT a serviciilor CD care se potrivesc cu nevoile și cerințele afacerii întreprinderilor si pentru a vedea care sunt posibilitățile concrete de sprijin din partea IMT.

  • Sub-activitatea A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile.
    Au avut intâlniri cu firmele PRO OPTICA SA și DDS DIAGNOSTIC SRL pentru identificarea cerintelor și posibilităților de valorificare a cercetării desfașurate de IMT în domeniul proiectului.

  • Sub-activitatea A.4. Instruirea personalului organizației de cercetare implicat în activitățile de tip A.
    Din seria de articole/ prezentări scrise de experții ITT din proiect pe temele cursurilor: proprietate intelectuală, transfer tehnologic și inovare, vă prezentăm un nou articol cu titlul: Transferul de tehnologie, inovarea si INDUSTRIA 4.0 / Smart Manufacturing, autor Dr. Nicolae Varachiu. Asa cum v-am obisnuit, vor urma alte prezentări referitoare la concepte de bază, metode și instrumente științifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, potențial generator și catalizator al inovării in companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

  • Sub-activitatea A.5. Identificarea de noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe.
    Specialiștii ITT din proiect au identificat noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștinte și discuta oportunitatile de colaborare cu Centre de Transfer Tehnologic.

Activitățile de tip B și C.

Va reamintim ca este deschis apelul de proiecte de tip B- accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente și tip C- Activitati de transfer de abilitati/ competente CD și de sprijinire a inovarii: http://www.imt.ro/TGE-PLAT/apel_proiecteB,C.php.

Apelul de proiecte este cu depunere continua, pana la epuizarea fondurilor alocate.

Activitățile de tip D.  Activități de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă

Începând din 8 martie a.c. sunt în implementare 6 proiecte de cercetare-dezvoltare in colaborare efectiva cu firme:

  • Sistem de imagistică pasivă cu unde milimetrice pentru scanarea rapidă a persoanelor, cu aplicație in domeniul securității (ACCENT PRO 2000 SRL-IMT)
  • Sistem Optic Formator de imagine de înaltă calitate, cu elemente optice difractive, în domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor (PRO OPTICA SA-IMT)
  • Platformă senzitivă cu senzor SAW pentru detecția de gaze inflamabile, potențial explozive (SC ROM-QUARTZ SA- IMT)
  • Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de securitate (SC OPTOELECTRONICA-2001 SA- IMT)
  • Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) și tehnologie de realizare a acestora (ROVSOL SRL- IMT)
  • Microsenzori electrochimici pentru detecția rapidă și selectivă a pesticidelor (SC DDS DIAGNOSTIC SRL - IMT)
Prezentarea companiilor cu care IMT Bucuresti colaboreaza in cadrul TGE-PLAT

  • SC ROMQUARTZ SA este un IMM românesc inovativ, cu o experienta de peste 20 de ani în cercetare, dezvoltare, proiectare, productie si servicii pentru dispozitive electronice cu cuarț si are ca strategie accesarea pietelor de nisa si de diversificare a portofoliului de produse si servicii. Firma  a  dezvoltat tehnologii  pentru realizarea de dispozitive acustice BAW si SAW (senzori de temperatura si presiune, senzori de detectie a gazelor, senzori chimici si biochimici).
    Va invitam sa parcurgeti o scurta prezentare a firmei disponibila aici.

Competiții și informații de interes pentru firme


Potențiale linii de finantări deschise pentru organizații de cercetare-dezvoltare și pentru societăti comerciale:

  • Apel ERA-NET on Advanced Manufacturing Technologies (MANUNET III) 2019
    În cadrul proiectului MANUNET III a fost lansat apelul de proiecte 2019 care este direcționat către proiecte transnaționale de cercetare și dezvoltare orientate spre procese de fabricație cu aplicații și risc ridicat.
    Toate detaliile sunt prezentate la adresa: https://uefiscdi.ro/manunet-iii
    Termenul limită pentru trimiterea pre-propunerilor este 21 martie 2019, ora 12:00.


  • Apel deschis Flagship ERA-NET III
    În cadrul proiectului Flagship ERA-NET (FLAG-ERA III) a fost lansat apelul internațional de proiecte FLAG-ERA (JTC) 2019 care sprijină proiectele de cercetare în sinergie cu cele două inițiative emblematice ( FET Flagships), “Graphene” și „Human Brain Project”. Toate detaliile sunt prezentate la adresa: https://www.flagera.eu/flag-era-calls/jtc-2019/call-announcement.
    Termenul limită pentru depunerea pre-propunerilor este 19 februarie 2019, ora 17:00.

  • Cecuri de inovare
    Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) şi UEFISCDI continuă competiția Cecuri de Inovare. Cecurile de inovare trebuie să rezolve probleme CDI punctuale ale beneficiarilor, care nu pot fi rezolvate intern și care necesita o abordare cu potenţial real pentru noi produse /servicii cu impact în piață.
    Cererile de finanţare se depun în regim continuu, până la epuizarea bugetului.
    Detalii privind condiţiile de participare sunt disponibile la adresa: https://uefiscdi.ro/cecuri-de-inovare

_________________________

  • TRANSFERUL TEHNOLOGIC ȘI FIRMELE INOVATIVE: CONCEPTE, METODE ȘI INSTRUMENTE ȘTIINȚIFICE SUPORT
    Serie de prezentări - Sub această denumire generică, s-a deschis o serie de prezentări de concepte de bază, metode și instrumente știintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potențial generator și catalizator al inovării în companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

Vă propunem spre studiu un nou articol: Transferul de tehnologie, inovarea si INDUSTRIA 4.0 / Smart Manufacturing"- autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-București, specialist proprietate intelectuală și transfer tehnologic în cadrul proiectului TGE PLAT.

Toate articolele pot fi consultate aici.

Informații privind evenimente de interes general pentru domeniul proiectului

  • EURONANOFORUM 2019- NANOTECHNOLOGY AND ADVANCED MATERIALS PROGRESS UNDER HORIZON2020 AND BEYOND
    12-14 iunie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti

    EURONANOFORUM 2019 este cea de-a 9-a editie a Conferintei si este un eveniment al Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, sustinut de Directoratul general pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene.  
    EuroNanoForum 2019 face parte dintr-o serie de conferinte organizate incepand din anul 2003, reprezentand cel mai important forum european care faciliteaza si stimuleaza dezbateri intre reprezentanti din zona de cercetare si diverse parti interesate, din educatie, industrie, factori


    de decizie, din domeniul nanotehnologiilor si materialelor avansate (NM), directia nanotechnologii, materiale avansate, biotechnologii si procese avansate de productie (NMBP) , programul UE Orizont 2020.

    Evenimentul va asigura un mediu propice pentru discutii si pentru consolidarea unor parteneriate. Deoarece anul 2019 este premergator finalizarii programului cadru Orizont 2020, Romania are oportunitatea de a focaliza aceasta editie a conferintei pe analiza starii actuale si a realizarilor in domeniile nanotehnologiilor si materialelor avansate pe parcursul programului Orizont 2020. Vor avea loc  deasemenea discutii publice asupra urmatoarelor prioritati europene din cercetare si inovare in domeniile respective. Editia ENF de anul acesta are ca tema generala “Nanotechnology and Advanced materials under Horizon2020 and beyond” (nanotehnologii si materiale avansate pe parcursul Horizon 2020 si dupa).

    Acest eveniment este se organizeaza o data la 2 ani de tara care detine Presedintia Consiliului UE.

    La Bucuresti sunt asteptati peste 600 de participanti.
    Toate detaliile evenimentului vor fi disponibile la adresa: https://www.euronanoforum2019.eu/



  • HANNOVER MESSE 2019, 1 -5 aprilie 2019, Hannover, Germania
    Cel mai influent târg de tehnologie industrială din lume, va avea loc la centrul Hannover Exhibition Grounds, în perioada 1-5 aprilie 2019. 
    Hannover Messe 2019 este un eveniment care va îngloba peste 10 expoziții concurente, în același timp.
    Târgul acoperă diverse ramuri ale indistriei, precum: automatizare industriala, energie, soluții IT, industria și furnizarea de energie eoliană.
    Temele principale ele editiei 2019 sunt urmatoarele: industria, prelucrarea aditivilor, intretinere predictiva, materiale si componente inteligente.
    Pentru a afla detalii despre eveniment, vă rugăm accesați: https://www.hannovermesse.de/home.

  • ECSEL JU Symposium 2019 in Bucharest, 17-18 iunie 2019, Bucuresti
    În perioada 17 – 18 iunie 2019 va avea loc la București cel de-al 3-lea Simpozion al Întreprinderii Comune „Electronic Components and Systems for European Leadership”.
    Actorii europeni și globali din domeniul componentelor și sistemelor electronice (ECS), din industrie, cercetare și comunități financiare, precum și factori de decizie europeni, naționali și regionali și parteneri internaționali se vor reuni pentru a discuta și evalua evoluțiile majore din cadrul sectorului ECS în Europa.
    Evenimentul va oferi oportunități proiectelor finanțate de ECSEL JU de a-și prezenta progresele și rezultatele până în prezent, de a disemina realizările științifice și tehnologice și de a arunca o lumină asupra contribuțiilor acestora la program.
    Acest eveniment este organizat sub auspiciile Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, locația de desfășurarea a Simpozionului fiind Palatul Parlamentului.
    Detalii despre eveniment gasiti la adresa: https://www.ecsel.eu/news/save-date-3rd-ecsel-ju-symposium-2019-bucharest

 

Management Comunicare TGE-PLAT