E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 5
29 NOIEMBRIE 2017
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din Romania.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Activitati in cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitatile de tip A.  Stimularea transferului de cunostinte

  • Sub-activitatea A1. Identificarea si formularea ofertei de expertiza si rezultate
    In cadrul acestei activitati se elaborareaza brosura: Oferta publica de expertiza si servicii CD a IMT Bucuresti  pentru cele trei directii CD specificate in proiect.

  • Sub-activitatea A2. Asistenta directa acordata intreprinderilor. Au avut loc intalniri la cerere, cu intreprinderi, implicand discutii la sediul IMT referitoare la  posibilitatea realizarii unor servicii si la colaborare in cadrul unor contracte de tip C si D.  

  • Sub-activitatea A3. In cadrul A3 au avut loc intalniri individuale cu intreprinderile, in cadrul unor vizite la IMT sau  la sediul unor firme interesate de colaborare.
    In cadrul lor s-a lucrat efectiv la definirea obiectivelor si a  planului comun de lucru pentru  propunerile de proiecte  de tip D (cercetari realizate în colaborare efectiva cu o firma).

Eveniment tematic. In data de 9  octombrie 2017, la Hotel Ramada Majestic, Sala "I.L. Caragiale", Bucuresti, a avut loc  al doilea eveniment tematic din cele 5 pe care proiectul si le-a propus, cu titlu: “Oferta publica de servicii TGE-PLAT în beneficiul IMM-urilor”, fiind precedat de un eveniment de informare si publicitate a proiectului. Au participat 50 de persoane din  17 institutii: 18 participanti din 15 de firme, 29 specialisti din IMT- INCD, 3 participanti dintr-o institutie publica– MCI DGOI. Detalii:http://www.imt.ro/TGE-PLAT/eveniment_9.10.2017.php

  • Sub-activitatea A.4. Instruirea personalului organizatiei de cercetare implicat in activitatile de tip A.
    Cursul de instruire în domeniul transferului tehnologic, modul avansati a avut loc in zilele de 5-6 octombrie 2017. Obiectivele cursului au fost: aprofundarea si consolidarea intelegerii notiunilor şi conceptelor din transferul tehnologic, contextului in care are loc transferul tehnologic, aprofundarea  elementelor de baza ale unui contract sau acord de licentiere. Tematica a abordat urmatoarele subiecte: Acorduri pentru transferul tehnologic; Veghea şi prognoza tehnologica; Piata inovarii şi sisteme de inovare; Brokerul de tehnologii – brokeraj de tehnologii; Oferte de tehnologie şi cereri de tehnologie; Auditul tehnologic; Planul de afaceri in vederea negocierii unui contract de transfer tehnologic; Infrastructura de inovare şi transfer tehnologic
  • Activitati de tip B,C,D.
    In data de 10 octombrie 2017  s-a lansat competitia de proiecte tip D  (Activitati  CD de cercetare industriala si/sau dezvoltare experimentala realizate în colaborare efectiva cu o întreprindere). Activitatile CD sunt desfasurate prin colaborare efectiva. Cele doua parti independente (intreprinderea si  institutul de cercetare) urmaresc un obiectiv comun pe baza diviziunii muncii si definesc împreuna domeniul de aplicare al acestuia, participarea la conceperea activitatilor, contribuie la punerea lor în aplicare si împart riscurile financiare, tehnologice, stiintifice si de alta natura, precum si rezultatele acestora. Valoarea activitatilor CD prestate de organizatia de cercetare în colaborare trebuie sa fie de cel putin 10% si cel mult 50% din valoarea totala a activitatilor CD realizate în colaborare cu întreprinderea.
    La competitie au participat  8 firme, declarate eligibile (3.11.2017). In urma evaluari tehnico-stiintifice si  in  limita fondurilor din proiect pentru aceste activitati  au fost selectate 6 proiecte (24.11.2017), care vor fi finante incepand cu anul 2018, dupa negociere, semnarea contractelor subsidiare si aporbarea lor de catre  MCI-OI.
Informatii de interes privind activitatea din IMT
  • Prezentarea Laboratorului de Micro si Nanofotonica (L3) din IMT, condus de Dr. Dana Mihaela CRISTEA.
    Misiunea L3 este cercetarea stiintifica si dezvoltarea de dispozitive cu aplicatii in micro/nano fotonica in domeniul spectral UV-Vis-IR.
    O prezentare a acestuia puteti vizualiza aici.
Competitii si informatii de interes pentru firme
  • PROIECTE DE TIPUL EUREKA TRADIȚIONAL.  APEL COMUN ROMANIA-ISRAEL

Pâna pe 14 decembrie 2017, companiile, care pot fi asistate tehnologic şi ştiintific de o entitate non-industriala (ex: universitate, institut de cercetare etc), sunt invitate sa participe la competitia pentru proiecte de tipul EUREKA Traditional, Apel comun România-Israel.
Propunerile de proiecte trebuie sa fie orientate spre dezvoltarea de produse, servicii şi procese inovatoare.
Conditiile de participare, depunerea şi evaluarea propunerilor de proiecte sunt prezentate în detaliu, în pagina instrumentului de finantare: https://uefiscdi.ro/proiecte-eureka-traditional-network-eureka-cluster-si-eurostars

  • LANSARE GHID PROIECT TEHNOLOGIC INOVATIV- POC  

Prin Ordinul de ministru MDRAPFE nr. 6436/12.10.2017 a fost aprobat Ghidul solicitantului conditii specifice de accesare a fondurilor pentru tipul de proiecte Proiect Tehnologic Inovativ din cadrul Programului Operational Competitivitate 2014-2020 - Axa1.
Proiectul tehnologic inovativ are ca scop realizarea unei inovari de produs (pentru bunuri şi/sau pentru servicii) sau de proces, inovare bazata pe cercetarea realizata în cadrul proiectului. Pentru aceasta actiune pot solicita finantare întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare (cod CAEN 72), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.
Apelul este deschis  incepand cu data de 15 noiembrie 2017 pana la data 15 februarie 2018.

  • “TEHNOLOGII BAZATE PE INTERNET OF THINGS SI SISTEME DE SENZORI”, 5 decembrie 2017, Hotel Ramada Majestic

INCD pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti, impreuna cu IFIN-HH, organizeaza  evenimentul cu titlul: “Tehnologii bazate pe Internet of Things si sisteme de senzori”, in data de 5 decembrie 2017, Hotel Ramada Majestic
Interconectarea si monitorizarea prin Internet of Things (IoT) a diverselor echipamente, culegerea, prelucrarea si stocarea de date pot avea beneficii majore in vizibilitatea rezultatelor cercetarii si sporirea gradului de valorificare.
Evenimentul isi propune, prin tematica abordata, sa gaseasca  cele mai bune solutii pentru a face fata provocarilor legate de stocarea si valorificarea rezultatelor cercetarii stiintifice. Evenimentul este organizat in cadru proiectului: Tehnici de Stocare si Valorificare a Rezultatelor Cercetarilor Stiintifice Avansate (SoVaReX), finantat prin Planului sectorial (10PS/15.11.2017), si se implementeaza in perioada noiembrie 2017- decembrie 2018.
Particiarea se face pe baza de inregistrare. Cei interesati sunt rugati sa transmita e-mail la adresa IoT@imt.ro, pana cel tarziu, 4 decembrie, ora 15. Programul evenimentului poate fi accesat aici.

  • NANOTEHNOLOGIILE ȘI NANOELECTRONICA, POSIBILE DOMENII STRATEGICE PENTRU ECONOMIA ROMANEASCA

In Nr.198, din Octombrie 2017, Revista Market Watch a publicat un interviu acordat de catre dr. Andreas Wild, fost director executiv al întreprinderii comune ECSEL - Componenete si Sisteme Electronice pentru Leadership Europen a Uniunii Europene si în prezent consultant în nanoelectronica si sisteme integrate, care a vorbit despre rolul strategic pe care nanotehnologiile si microelectronica îl joaca în lume si despre potentialul lor, insuficient valorificat, în România. Va invitam sa cititi aici articolul complet.

Informatii privind activitati viitoare, de interes general pentru domeniul proiectului

Tematica EUROSENSORS 2018: •    Advanced Functional Materials for Sensing and Actuating; •    Micro- and Nanofabrication Technologies; •    Physical Sensors and Actuators; •    Chemical Sensors; •    Microfluidics, Bio(medical) Sensors, and Micro Analysis Devices; •    Photonic Sensor Devices; •    (Optical) MEMS & NEMS •  Energy Harvesting; • System Integration and Packaging; • Embedded Systems and Signal Processing
•  Wireless Sensor Networks; • Reliability, Modelling and Simulation; • Special Topic I: Photonic & Quantum Sensors; • Special Topic II: Automotive Sensors.
Data limita transmitere abstract: 16 aprilie 2018.

Congresul mondial de micro si nanofabricatie va avea loc in perioada 18-20 septembrie 2018 in Portoroz, Slovenia si este organizat de catre Asociatia 4M, Intitutul internatonal pentru Mirofabricatie (I2M2) si Forumul international pentru Microfabricatie (IFMM).
Date importante: Transmitere lucrari: 15 ianuarie 2018; Transmitere lucrari in forma finala: 23 martie 2018; Inregistrare pentru autori: 4 iulie2018 ; Inregistrare pentru participanti: 20 august 2018.

Toate lucrarile acceptate pentru prezentare vor fi incluse in Proccedingsul  WCMNM 2018. Lucrari selectate din acest proceedings vor fi publicate intr-o editie speciala a Jurnalului Micromachines si Journal of Micro and Nano Manufacturing.

Tematicile congesului: Micro fabrication technologies, process chains and process characterization; Novel product designs, micro-assembly technologies and micro-handling; Surface engineering and interface nanotechnology; Process modelling and simulation; Processing and characterisation of smart materials, multifunctional materials, nanomaterials and material related issues in micro and nano scale; Micro and nano additive manufacturing technologies; Micro and desktop factory concepts, systems, components and modules; On-line monitoring and inspection systems/methods; Standardization in micro manufacturing and micro factories; Applications of micro and nano technologies: microreactor technologies, microsensors and actuators;

  • EFECS - EUROPEAN FORUM FOR ELECTRONICS COMPONENTS AND SYSTEMS, 5-7 decembrie 2017, Brussels, Belgia https://efecs.eu/ 

Evenimentul este organizat de catre  platformele/asociatiile  AENEAS, ARTEMIS-IA, ECSEL-JU, EPoSS si Comisia Europeana. Tematica principala este "Our Digital Future".   Forumul va fi focalizat pe trei directii: - strategie: dezvoltarea unei strategii pentru cercetare si inovare in domeniul sistemelor si componentelor electronice - colaborare: vor fi prezentate proiecte de diverse tipuri – rezultate obtinute si viziunea acestora pentru viitor - viziune: EFECS va oferi oportunitatea de prezentare a noilor tendinte privind tematica ‘Our Digital Future’. 

  • CONFERINTA INTERNATIONALA DE SEMICONDUCTORI (CAS), eveniment IEEE, organizat anual de catre INCD pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti

A 40-a editie a Conferintei Internationale de Semiconductori, s-a desfasurat in perioada 11-14 octombrie 2017, la Sinaia. Editia aniversara este prezentata intr-un articol scris in revista Market Watch
Lucrarile prezentate la conferinta CAS 2017 sunt disponibile pe site-ul IEEE Xplore. Aceasta baza de date cuprinde de fapt toate lucrarile prezentate la editiile anterioare ale conferintei incepand din anul 1995.
Urmatoarea editie a conferintei va avea loc in perioada 10-13 octombrie 2018, la Sinaia.

Management Comunicare TGE-PLAT