E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 9
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din România.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
30 Noiembrie 2018
Activități în cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitățile de tip A.  Stimularea transferului de cunoștințe

  • Sub-activitatea A1. Identificarea și formularea ofertei de expertiză și rezultate
    Va invitam sa accesati Broșura privind oferta de expertiză, servicii CD și echipamente a IMT București  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive și sisteme pentru unde milimetrice.  În broșură sunt prezentate expertiza, facilitățile tehnologice și serviciile de simulare/modelare/proiectare asistată de calculator, de procesare tehnologică, de caracterizare, de fiabilitate și caracterizare în înalta frecvență, pe care IMT le pune la dispoziție partenerilor din industrie. 

  • Sub-activitatea A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile și  organizarea de evenimente tematice.

    Pe 27 noiembrie 2018, la Brasov a avut loc al treilea eveniment tematic cu titlul:
    MICROSENZORI - Oferta publică de servicii TGE-PLAT în beneficiul IMM-urilor
    .

    In cadrul evenimentului a fost prezentata oferta publică de servicii destinata IMM-urilor din Regiunea Centru si oportunitățile de finanțare pentru intreprinderi prin contracte subsidiare, ce asigură o reducere a costului activităților de cercetare. Programul evenimentului poate fi vizualizat aici.

    Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov și ARIES -Asociatia Romana pentru Industria Electronica și Software, Brasov.


  • Sub-activitatea A.4. Instruirea personalului organizației de cercetare implicat în activitățile de tip A.
    Din seria de articole/ prezentări scrise de experții ITT din proiect pe temele cursurilor: proprietate intelectuală, transfer tehnologic și inovare, vă prezentăm un nou articol cu titlul: Strategii de experimentare in laboratorul de cercetare pentru accelerarea drumului spre TRL 7-8-9, autor Dr. Nicolae Varachiu. Asa cum v-am obisnuit, vor urma alte prezentari referitoare la concepte de bază, metode și instrumente științifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, potențial generator și catalizator al inovării in companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

  • Sub-activitatea A.5. Identificarea de noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe.
    Specialiștii ITT din proiect au identificat noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștinte și discuta oportunitatile de colaborare cu Centre de Transfer Tehnologic.

Activitățile de tip B și C.

Va reamintim ca este deschis apelul de proiecte de tip B- accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente si tip C- Activitati de transfer de abilitati/ competente CD si de sprijinire a inovarii: http://www.imt.ro/TGE-PLAT/apel_proiecteB,C.php.

Apelul de proiecte este cu depunere continua, pana la epuizarea fonsurilor alocate.

Activitățile de tip D.  Activități de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă

Începând din 8 martie a.c. sunt în implementare 6 proiecte de cercetare-dezvoltare in colaborare efectiva cu firme:

  • Sistem de imagistică pasivă cu unde milimetrice pentru scanarea rapidă a persoanelor, cu aplicație in domeniul securității (ACCENT PRO 2000 SRL-IMT)
  • Sistem Optic Formator de imagine de înaltă calitate, cu elemente optice difractive, în domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor (PRO OPTICA SA-IMT)
  • Platformă senzitivă cu senzor SAW pentru detecția de gaze inflamabile, potențial explozive (SC ROM-QUARTZ SA- IMT)
  • Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de securitate (SC OPTOELECTRONICA-2001 SA- IMT)
  • Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) și tehnologie de realizare a acestora (ROVSOL SRL- IMT)
  • Microsenzori electrochimici pentru detecția rapidă și selectivă a pesticidelor (SC DDS DIAGNOSTIC SRL - IMT)

Prezentarea companiilor cu care IMT Bucuresti colaboreaza in cadrul TGE-PLAT

  • DDS Diagnostic SRL este un IMM românesc inovativ, fondat în anul 2002, care înca de la înființare s-a axat  pe cercetarea, proiectarea și fabricarea de kituri de diagnostic in vitro (IVD). Compania are experiență în proiectarea, dezvoltarea, producția și punerea pe piață a dispozitivelor IVD.
    Va invitam sa parcurgeti o scurta prezentare a firmei disponibila aici.

Competiții și informații de interes pentru firme


Potențiale linii de finantări deschise pentru organizații de cercetare-dezvoltare și pentru societăti comerciale:

  • Competitia AUF-RO 2018 - Cooperare cu Agentia Universitara a Fracofoniei
    MCI a lansat apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte din cadrul Programului AUF – RO, Programul 3 – Cooperare europeană și internațională, Subprogramul 3.1 – Bilateral/multilateral al PNCDI III 2015-2020.
    Cei interesati sunt rugati sa consulte Pachetul de informatii.
    Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 31 Decembrie 2018 ora 16  (la sediul IFA).
    Informatii suplimentare pot fi obtinute prin e-mail la adresa auf@ifa-mg.ro


  • Apel EuroNanoMed III 2019
    În cadrul proiectului EuroNanoMed III- EUROpean network of transnational collaborative RTD projects in the field of NANOMEDicine a fost lansat apelul 2019, care este orientat către proiecte transnaționale de cercetare și dezvoltare, cu abordări inovatoare în domeniul nanomedicinei ce încurajează și permit colaborarea transnațională dintre sectorul public și cel privat.
    Termenul limită pentru trimiterea pre-propunerilor este 31 ianuarie 2019, ora 17:00 (CET). Apelul este prezentat în detaliu aici adresa aici.

  • Apel deschis Flagship ERA-NET III
    În cadrul proiectului Flagship ERA-NET (FLAG-ERA III) a fost lansat apelul internațional de proiecte FLAG-ERA (JTC) 2019 care sprijină proiectele de cercetare în sinergie cu cele două inițiative emblematice ( FET Flagships), “Graphene” și „Human Brain Project”.  Apelul este prezentat în detaliu la adresa: https://www.flagera.eu/flag-era-calls/jtc-2019/call-announcement.
    Termenul limită pentru depunerea pre-propunerilor este 19 februarie 2019, ora 17:00 (CET).

  • Cecuri de inovare
    Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) şi UEFISCDI continuă competiția Cecuri de Inovare. Cecurile de inovare trebuie să rezolve probleme CDI punctuale ale beneficiarilor, care nu pot fi rezolvate intern și care necesita o abordare cu potenţial real pentru noi produse /servicii cu impact în piață.
    Cererile de finanţare se depun în regim continuu, până la epuizarea bugetului.
    Detalii privind condiţiile de participare sunt disponibile la adresa: https://uefiscdi.ro/cecuri-de-inovare

_________________________

  • TRANSFERUL TEHNOLOGIC ȘI FIRMELE INOVATIVE: CONCEPTE, METODE ȘI INSTRUMENTE ȘTIINȚIFICE SUPORT
    Serie de prezentări - Sub această denumire generică, s-a deschis o serie de prezentări de concepte de bază, metode și instrumente știintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potențial generator și catalizator al inovării în companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

Vă propunem spre studiu un nou articol: Strategii de experimentare in laboratorul de cercetare pentru accelerarea drumului spre TRL 7-8-9"- autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-București, specialist proprietate intelectuală și transfer tehnologic în cadrul proiectului TGE PLAT.

Toate articolele pot fi consultate aici.

Informații privind evenimente de interes general pentru domeniul proiectului

  • ICT 2018: Imagine Digital - Connect Europe, 4-6 decembrie 2018, Vienna, Austria
    Acest eveniment dedicat cercetarii si inovarii se va concentra pe prioritatile Uniunii Europene in transformarea digitala a societatii si a industriei.
    Evenimentul va oferi persoanelor implicate in aceasta transformare oportunitatea de a impartasi experienta si viziunea lor asupra Europei in epoca digitala.
    teaser_ict2018_final_32800_612.jpg

    Evenimentul este organizat de Comisia Europeana si de Presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene.

    Sunt asteptati peste 5000 cercetători, inventatori, antreprenori, reprezentanți ai industriei și factori de decizie, care vor participa la ICT 2018.
    Din Romania s-au inscris 40 de persoane.

    Toate detaliile evenimentului le puteti gasi aici. [Sursa: ec.europa.eu]


  • Workshop Flexible and Printed Electronics, 10 decembrie 2018, Bruxelles, Belgia- Eveniment DG CONNECT
    Principalele subiecte ce vor fi abordate:
    • Technology development and advancing innovation – structural electronics, wearables, smart textiles etc.;
    • Access to manufacturing and upscaling the production process of flexible and printed electronics - Roll-to-Roll, Sheet-to-Sheet, Hybrid
      electronics, etc.
    • Current strengths, market opportunities and emerging applications for flexible, printed and wearable electronics;
    • Europe’s position in this domain - current limitations and challenges s ahead - what can be done to better support the field?

Toate detaliile evenimentului le puteti gasi aici. [Sursa: ec.europa.eu]

  • Evenimente științifice de referință sub egida IMT București, Market Watch, Nr. 209, Noiembrie 2018
    În perioada 10.10-07.11.2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti a fost organizator sau co-organizator pentru mai multe evenimente ştiinţifice în domeniul nanoelectronicii, IoT (Internet of Things), al nanoștiinței şi nanotehnologiei, evenimente finanţate în cadrul unor proiecte naţionale. Va invitam sa parcurgeti articolul care prezinta:

    • A 41-a ediţie a conferinței CAS - International Semiconductor Conference, 10 şi 12 octombrie, Sinaia.
    • Workshop „Internet of Things”, 1 noiembrie 2018, eveniment in cadrul proiectului SOVAREX- Tehnici de Stocare și Valorificare a Rezultatelor Cercetărilor Ştiinţifice Avansate (SoVaReX)
    • Seminarul Național de Nanoștiință și Nanotehnologie - SNN 2018, din cadrul evenimentului Excelența Europeană în Nanotehnologie (EXCELNANO), 5-7 noiembrie 2018.

Workshop-ul „Internet of Things” a avut ca scop promovarea conceptului „Internet of Things”, identificarea celor mai bune soluţii pentru a face faţă provocărilor legate de stocarea şi valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice utilizând avantajele IoT.

Dintre concluziile evenimentului menţionăm propunerea de includere a IoT în viitoarea Strategie Naţională, necesitatea pregătirii profesionale a cercetătorilor ştiinţifici şi a inginerilor în domeniul IoT, în captarea, stocarea, prelucrarea volumelor mari de date. Programul si afisul evenimentului.

Management Comunicare TGE-PLAT