Studierea ansamblurilor nanocompozite membrane-electrocatalizatori
pe siliciu pentru aplicatii in celule de combustie

 

 

 

Despre proiect

Proiectul propus are ca scop utilizarea Si-ului si a proceselor specifice tehnologiei sistemelor micro-electro-mecanice (MEMS) pentru dezvoltarea de noi arhitecturi care sa functioneze ca o celula de combustie miniaturizata, ca de exemplu: procese fotolitografice, corodari, depunere de filme subtiri, tratamente termice. Este cunoscut faptul ca, intr-o celula de combustie cu combustibil lichid (metanol/etanol) un rol foarte important il are ansamblul membrana electrozi, unde membrana trebuie sa asigure schimbul de protoni pentru a intretine reactiile la anod / catod.
Acest proiect raspunde necesitatilor in domeniul prioritar al energiei, legate de realizarea unor surse de energie curate, miniaturizate, cu eficienta buna, pentru alimentarea sistemelor electronice portabile. S-a observat ca, de exemplu, prin cresterea numarului de functii ale sistemelor electronice portabile (telefoane mobile, camere digitale, laptop-uri, PDA-uri) energia consumata de acestea creste foarte mult, ceea ce face ca perioada de functionare sa scada si implicit sa fie tot mai des nevoie de reincarcarea aparatelor.
Proiectul propus va oferi informatii importante pentru a obtine un dispozitiv integrat, care are o autonomie de functionare mai mare decit bateriile clasice, si de asemenea realimentarea cu combustibil lichid este relative simpla.