LesMoreNano

Metode imbunatatite de obtinere a nanoparticulelor metalice pentru reducerea toxicitatii acestora – mai putin clasic, mai mult eco


Sursa: www.appliednanomaterials.com

Finantat de:

 

Impactul socio-economic si de mediu al proiectului

Rezultatele proiectului vor conduce la imbunatatirea calitatii vietii sub diferite aspecte (social, economic, de mediu) si pentru diferite perspective de timp.

  • Impactul asupra IMM: Aghoras Invest SRL este o companie mica, avand aproximativ 5 ani experienta in producerea de nanoparticule metalice, dar pentru piata cosmeticelor este singurul producator de nanoparticule metalice obtinute prin metode “green” din Romania. Pe baza expertizei anterioare si a noilor tehnologii de fabricatie si protocoale care vor fi obtinute si se vor implementa prin acest proiect, aceasta companie are sansa sa devina un lider al “green chemistry” pe piata din Romania  si, in consecinta, sa creeze locuri de munca si o noua industrie a nanoproduselor sigure.
  • O gama larga de aplicatii: Potentialul de piata al nanoparticulele metalice este insa mult mai mare decat aplicatiile in domeniul cosmetic, directiile majore de utilizare fiind cele din domeniul biosenzorilor, a terapiilor directionate (in special pentru tratamentul cancerului) si a catalizatorilor pentru reactii dificile in sinteza substantelor organice.

Cererea la nivel mondial pentru AuNPs, in 2012, a crescut la 960 milioane de dolari doar in domeniul imagisticii medicale, dintr-un total de circa 1,7 miliarde de dolari cat reprezinta totalul cererii pentru MeNPs, doar in acest domeniu, al imagisticii medicale, care este sectorul cu cea mai rapida crestere in ceea ce priveste utilizarea nanoparticulelor metalice. In ceea ce priveste PtNPs, utilizarile principale sunt cele catalitice, insa chiar si in acest caz, reactii sensibile din domeniul biochimic fac necesara utilizarea unor compusi biologic compatibili ca si catalizatori de reactie. Din totalul aplicatiilor MeNPs, circa 25% este acoperit de catre AgNPs, datorita efectelor antibacteriene si antivirale dovedite de catre acesta. Segmentele de piata reprezentate de confectii, aparatura de uz casnic sau cea medicala, cunosc insa o dezvoltare continua. Cu toate acestea, exista suficiente temeri in ceea ce priveste nu doar siguranta acestor produse in interactiunea cu utilizatorul, dar si ca ca efecte asupra mediului, in special datorita nocivitatii precursorilor de reactie utilizati in procesul de productie.

  • Locuri de munca:Avand in vedere ca tehnologiile dezvoltate in acest proiect nu sunt inca disponibile comercial, se poate aprecia ca partenerul IMM va creste numarul de angajati iar numarul de locuri de munca va creste de asemenea.
  • Siguranta: Tehnologiile de fabricatie a nanoparticulele metalice obtinute in acest proiect si a nanoproduselor care le incorporeaza vor fi nedaunatoare pentru mediu si mai mult, vor imbunatati calitatea vietii consumatorilor produselor cosmetice asociate.

[inapoi la pagina principala]

Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

Proiect in parteneriat cu:

  • Aghoras Invent SRL
  • Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei"
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului Parteneriate in domenii de Cercetare Prioritate, Cercetare Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa PN-II-PT-PCCA-2013-4.
Contract Nr. 109/2014.
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Adina Boldeiu; Dr. Monica Simion
E-mail: adina[dot]boldeiu[at]imt[dot]ro; monica[dot]simion[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.