MultiplexGen

Platforma integrata pentru genotiparea multiplexata a HPV – ului


Finantat de:

 
Descrierea proiectului [inapoi la pagina principala]

Tematica abordata reprezinta un domeniu de mare actualitate, cu impact in problemele de diagnosticare a genotiparii HPV, esentiale pentru importanta sa practica.

Scopul este acela de a gasi solutii pentru toate etapele de protocol ale genotiparii HPV, pentru ca, in final, sa identificam intr-o maniera exacta si specifica mai multe tipuri HPV intr-o proba, beneficiind de avantajul unei metode rapide, non-invazive si de incredere.

Proiectul MultiplexGen abordeaza o problema curenta in diagnosticarea medicala, si anume detectia corecta a Virusului Papiloma Uman (HPV) si propune explorarea unor solutii specifice micro- nanotehnologiilor care sa permita depasirea limitarilor testelor conventionale, in principal date de faptul ca nu sunt cantitative si nu permit multiplexarea. Scopul acestui proiect este de a dezvolta o platforma alcatuita din module de inalta senzitivitate integrate 3D intr-un sistem pe mai multe nivele, generic numit „multilevel”. Ea contine de fapt o serie de ansambluri hibride, organic-anorganic / biologice – nebiologice, capabile sa mareasca abilitatile de diagnosticare prin exploatarea conexiunii intre sistemele biologice si micro-nanotehnologii, depasindu-se astfel multe din limitarile metodelor existente pentru detectarea si genotiparea Virusului Papiloma Uman (HPV).

Aceasta propunere s-a materializat ca rezultat al numeroaselor discutii initiate de cercetatorii de la laboratorul clinic – IMM – GeneticLab cu colegii lor de la Laboratorul de Nanobiotehnologie IMT (LN-IMT) despre diferite probleme specifice pe care ei le-a intampina in activitatea lor privind genotiparea HPV cu ajutorul kit-ului de electroforeza capilara, care reprezinta barierele tehnice si stiintifice primare ce vor trebui inlaturate prin derularea acestui proiect. Colaborarea indelungata i-a incurajat pe acestia sa fie convinsi ca IMT va gasi un raspuns tehnologic la problema evidentiata de metoda clasica de diagnosticare, si, in plus, Centrul de Chimie Organica Aplicata - UB (CAOC) va putea contribui la o explicare / intelegere teoretica mai buna a proceselor si fenomenelor ce au loc in genotiparea HPV.

Dincolo de rezultatul final urmarit in proiect, obtinerea unui model functional pentru un sistem hibrid multilevel de genotipare a HPV, toate modulele integrate si chiar mai mult, fiecare din imbunatatirile tehnologice aduse are prin ea insasi o valoare importanta si poate fi utilizata independent. Este urmarita obtinerea unor rezultate stiintifice noi in toate disciplinele implicate, si acestea vor fi dovedite prin raportarea in jurnale reprezentative sau la conferinte internationale ale unor contributii atat in microfluidica, preparare de probe-pe-chip, pana la comparatii cu tehnologiile de detectare a HPV clasice.

O cercetare extinsa, care pleaca de la cunostintele noastre in genetica, tehnologia microfluidica, tehnologia microarray, bio-functionalizarea suprafetei, ca de altfel si analiza semnalelor inregistrate opto-electrice de raspuns, poate sa conduca catre un instrument medical de diagnosticare, din clasa biochip-urilor, cu aplicatii specifice in detectarea si genotiparea HPV.

[inapoi la pagina principala]

Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

Proiect in parteneriat cu:

  • Genetic Lab SRL
  • Universitatea din Bucuresti, Centrul de Cercetare pentru Chimie Organica Aplicata
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului Parteneriate in domenii de Cercetare Prioritate, Cercetare Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa PN-II-PT-PCCA-2013-4
Contract Nr. 36/2014.
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Mihaela Kusko (Miu)
E-mail: mihaela[dot]miu[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.