Tehnologii cu grad scazut de poluare pentru obtinerea celulelor fotovoltaice utilizand materiale oxidice nanostructurat-NANOMATCELL

 

 

Despre proiect

Proiectul concentreaza efortul unui grup multidisciplinar de cercetatori romani, cu scopul de a dezvolta cunoasterea stiintifica in domeniul materialelor nanostructurate micro si nanotehnologiilor pe o directie de cercetare prioritara, "Modalitati si mecanisme pentru reducerea poluarii mediului" fiind abordata o tematica importanta a cercetarii romanesti- "Tehnologii cu grad scazut de poluare, in mod special in transporturi si producerea energiei". Contributia proiectului este de completare si dezvoltare a cunostiintelor cu privire la tehnologia de realizare a celulelor solare cu pret de cost scazut prin dezvoltarea a noi tehnologii de procesare pentru filme de TiO2 nanostructurate, sensibilizate, obtinute prin procese electrochimice de oxidare anodica a unui strat subtire de Ti depus in vid cu viteza redusa.
Alegerea studierii materialului nanostructurat pentru aceasta cercetare s-a facut tinand cont de prioritatea existenta pe Agenda de lucru a Platformei Fotovoltaice Europene. Proiectul, este un proiect complex si contribuie la dezvoltarea cunostintelor in domeniu prin solutiile noi propuse in cadrul acestui parteneriat.
Tema proiectului implica elaborarea a noi tehnologii cu grad scazut de poluare, de realizare a materialelor oxidice nanostructurate experimentate pe straturi subtiri de Ti, de grosimi variabile si utilizarea acestora la realizarea fotocelulelor solare. Tehnologia propusa, are la baza procese tehnologice individuale de mare complexitate dezvoltate in cadrul tehnologiilor circuitelor integrate pe siliciu, care vor fi optimizate, diversificate si adaptate cerintelor impuse de scopului proiectului. Se vor experimenta diverse procese tehnologice cu caracter inovator si cu grad scazut de poluare pentru obtinerea materialelor oxidice nanostructurate aplicate la realizarea celulelor solare. Procesele tenologice noi si/sau optimizate pe parcursul cercetarii desfasurate avand ca finalitate obtinerea celulelor fotovoltaice cu eficienta de conversie crescuta si pret de cost scazut, utilizand materiale oxidice nanostructurate cu proprietati optice imbunatite prin sensitivizare cu compusi specifici, vor fi brevetate iar prototipul de celula fotovoltaica realizat cu aceste materiale va deschide o noua directie de economisire a energiei electrice.