NANOPARTICULE MULTIFUNCTIONALE PE BAZA DE SILICIU
PENTRU TRATAMENTUL CANCERULUI

NANOSIC

Rezultate

 

 

 

 

 

 

Webmaster

 

English version

DESCRIERE PROIECT

Proiectul NANOSiC isi propune conectarea cercetarilor din domeniul nanotehnologiilor la cerintele pietii medicale si urmareste dezvoltarea unor sisteme nanostructurate pe baza de siliciu pentru vectorizarea si cedarea monitorizata a substantelor active biologic, de interes terapeutic. Atit din punct de vedere stiintific cit si tehnologic, proiectul ofera o abordare noua in acest domeniu, inscriindu-se in preocuparile actuale din domeniul nanobiotehnologiilor si al nanomedicinii pe plan national si international. Aceste sisteme constau in microparticule superparamagnetice de siliciu nanostructurat purtatoare de oxizi de fier (Super Paramagnetic Iron Oxide Nanosized Particles -SPION) si de medicamente, care sunt integrate intr-o matrice organica, polimerica, in scopul facilitarii procesului de administrare catre zonele de interes (normale sau patologice) din organismul uman sau animal.

Cercetarea va fi orientata spre dezvoltarea a doua sisteme cu aplicatii in terapia cancerului, astfel:
1. Primul sistem va fi alcatuit din nanoparticule multifunctionale pe baza de Si nanostructurat care inglobeaza substanta activa (agentul chemoterapeutic) si care sunt invelite intr-o matrice polimerica (gel), avand rol de transport si de a impiedica difuzia substantei active in timpul vectorizarii. Acesta va putea fi implantat fie utilizand tehnici standard chirurgicale, fie prin injectare, in vecinatatea organului afectat.
2. Al doilea sistem va consta intr-o structura de tip sandwich care va contine un strat de nanoparticule multifunctionale, inserat intre doua membrane polimerice. Nanoparticulele de siliciu vor difuza transdermic, ajungand in sistemul sanguin si urmand a fi vectorizate catre celulele tumorale canceroase.

In ambele sisteme, vectorizarea se va datora prezentei unor nanoparticule magnetice (oxizi de fier) fixate in porii siliciului nanostructurat, deplasarea fiind determinata de aplicarea unui camp electromagnetic corespunzator. Acesta va transporta substanta activa cat mai aproape de locul tumorii, evitand astfel efectele toxice sistemice pe care acestea le pot avea contribuind in acelasi timp si la eliberarea controlata din matricea nanostructurata.

In concluzie, se propune realizarea de nanoparticule multifunctionale inteligente care sa imbine in mod sinergetic inglobarea, vectorizarea si eliberare controlata a medicamentelor.