IMT-Bucharest in STRUCTURAL FUNDS PROJECTS
______________________________________________________________________________________________________________________

(In Romanian)

“Parteneriat în exploatarea Tehnologiilor Generice Esenţiale (TGE), utilizând o PLATformă de interacţiune cu intreprinderile competitive (TGE-PLAT)”

IMT București anuntă faptul ca este beneficiarul proiectului "Parteneriat în exploatarea Tehnologiilor Generice Esenţiale (TGE), utilizând o PLATformă de interacţiune cu intreprinderile competitive (TGE-PLAT)", prin contractul Nr. 77/8.09.2016 încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC).

Rezumatul proiectului este accesibil aici.

Valoarea totală a proiectului este de 15.397.500,00 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 13.437.500,00 lei din care suma de 11.249.875,00 lei este finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională  şi suma de 2.187.625,00 lei din bugetul naţional.

Perioada de derulare a Proiectului este: 8.09.2016 - 7.09.2021 (durata proiectului este de 60 de luni).

Locul de implementare al proiectului este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucureşti, cu sediul în Voluntari, strada Erou Iancu Nicolae nr. 126A.

Director de proiect: Dr. Raluca MÜLLER (Tel: 021.269.07.70, fax: 021.269.07.72; e-mail: [email protected])

______________________________________________________________________________________________________________________

Rezumatul proiectului

Proiectul „Parteneriat în exploatarea Tehnologiilor Generice Esenţiale (TGE) utilizând o PLATformă de interacţiune cu intreprinderile competitive” (TGE-PLAT)” este destinat transferului de cunoştinţe în beneficiul intreprinderilor, printr-o varietate de activităţi, de la informare şi consultanţă, până la servicii ştiinţifice sau tehnologice şi activităţi CD dedicate.

Oferta IMT se bazează pe:
(a) utilizarea unui grup de  Tehnologii Generice Esenţiale (TGE) de care dispune institutul (micro-nanoelectronică, fotonică, nanotehnologii);
(b) activarea unei „platforme de interacţiune” cu firmele, care asigură integrarea funcţionării unor infrastructuri deja existente în institut cum sunt Centrul de Transfer Tehnologic în Microinginerie (CTT-Băneasa), Parcul Ştiinţific şi Tehnologic pentru Micro- şi Nanotehnologii (MINATECH-RO), Centrul de servicii ştiinţifice şi tehnologice în micro –nanofabricaţie (IMT-MINAFAB).

Proiectul este destinat parteneriatului pentru transferul de cunoştinţe în domeniul definit de prioritatea de specializare inteligentă „Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, cu cele 3 subdomenii, dar cu focalizare pe subdomeniul 2.3 (securitate). Este vorba de un domeniu de înaltă tehnologie, care nu a fost accesibil României în perioada anterioară de finanţare prin fonduri structurale, dar pentru care există un interes deosebit în actualul context pe plan naţional şi internaţional.

În elaborarea propunerii de proiect, IMT a interacţionat cu 17 firme care au transmis expresii de interes şi s-au definit trei direcţii ale activităţii de cercetare-dezvoltare care pot fi derulate în beneficiul firmelor şi/sau împreună cu acestea.

Prima direcţie CD este aceea de Microsenzori. Este vorba de microsenzori pentru detecţia/identificarea persoanelor, arii disperse de micro/nano senzori pentru detecţia substanţelor/materialelor periculoase de tip explozivi, droguri, senzori bazaţi pe tehnologia microarray pentru detecţia unor bacterii sau viruşi cu potenţial de utilizare ca arme biologice, rezultate care se încadrează în subdomeniul 2.3.1 – combaterea transfrontalieră a terorismului, crimei organizate, traficului ilegal de bunuri şi persoane. De asemenea, se urmăreşte obţinerea de microsenzori pentru detecţia de toxine, senzori inteligenţi pentru detecţia rapidă şi selectivă a substanţelor periculoase din medii lichide (inclusiv a apelor de suprafaţă) cu aplicaţii în dezvoltarea tehnicilor de monitorizare pentru evaluarea şi reducerea riscului la dezastre (subdomeniul 2.3.2).

O a doua direcţie CD este aceea de componente şi sisteme fotonice relevante pentru subdomeniul 2.3.1: componente pentru sistemele optice utilizate pentru paza frontierei de stat şi a unor obiective de importanţă deosebită - componente microoptice (de exemplu elemente optice difractive cu profil 3D, lentile variabile) şi pentru sistemele optice de supraveghere cu câmp vizual mare; fotodetectoare optimizate pentru diverse domenii spectrale pentru sistemele de achiziţie de imagini pe timp de zi şi pe timp de noapte; dispozitive miniaturizate, integrate, în domeniul infraroşu îndepărtat.

O a treia directie CD este legată de sisteme de imagistică în unde milimetrice şi reţele de difracţie pentru sisteme de imagistică în raze X în contrast de fază pentru control bagaje şi pasageri pentru detecţia substanţelor interzise, precum droguri, substanţe explozive şi precursori ai acestora.

Proiectul este deschis pentru orice firma româneasca interesata de domeniu şi nu numai cele care şi-a exprimat iniţial interesul pentru propunerea TGE-PLAT (şi care sunt concentrate în Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov): în acest scop activităţile de informare şi diseminare vor fi extinse în întreaga ţară. Tematica de interes poate şi ea cuprinde aspecte noi pe cele trei direcţii CD menţionate. Deoarece este de aşteptat ca cererea să depaşească resursele financiare ale proiectului, selecţia proiectelor CD finanţabile va fi facută prin competiţie.

HOME

top of page

Last update: September, 2016