Utilizarea structurilor de tip ghid integrat in substrat pentru masurarea permitivitatii materialelor dielectrice in domeniul microundelor - SIWcell


Rezumat

Principalul obiectiv al acestui proiect consta in dezvoltarea unei tehnici noi bazata pe socuri SIW pentru masurarea probelor dielectrice (solide sau lichide) plasate in interiorul unei celule SIW. Se intenţionează acoperirea domeniului de frecvenţe 5 - 6 GHz pentru celulă, cu posibilitatea de extensie pâna la 4 - 7 GHz in baza unor schimbari minore ale sistemului. Eficiența acestor socuri va fi investigata.

Se va realiza un sistem original scalar de masura care permite extragerea simultana a amplitudinii coeficientilor de reflexie si transmisie asociate celulei fabricate. Determinarea a doi parametri de circuit permite o corelare mai buna a rezultatelor experimentale cu un efect imediat asupra preciziei valorilor calculate pentru partea reala si imaginara a permitivitatii. Se estimează o precizie a sistemului de măsură de 7.5% (valoare tipică).

Pentru imbunatatirea caracteristicilor celulei de masura, se vor efectua simulari electromagnetice in vederea realizarii celulelor SIW cu un factor de calitate Q ridicat. De asemenea se va implementa un model matematic de o mare acuratete pentru post-procesarea datelor experimentale cu scopul determinarii permitivitatii probelor masurate.