Prezentare  -  Parteneri  -  Obiective  -  Faze  -  Rezultate  -  Date Tehnice
 
 

 


 

MENIU

 
  +  Prezentare
  +  Parteneri
  +  Obiective
  +  Faze
  +  Rezultate
  +  Date Tehnice
 
 
    Elemente tehnico-stiintifice:

    “Condensatori electrochimici cu strat dublu”, “supercondensatori” sau “ultracondensatori” sunt termeni utilizati la ora actuala pentru acelasi tip de produs care se deosebeste de condensatorii conventionali prin valoare cu ordine de marime mai mare a capacitatii electrice.
    Functionarea supercondensatorilor este asemanatoare, intr-o prima analiza, cu a condensatorilor electrolitici conventionali. Schematic un condensator electrolitic este indicat in Fig.1. Elementele de baza constructive ale condensatorului electrolytic sunt: cele doua armaturi metalice (1,2), separatorul (3) si electrolitul (4). Separatorul este alcatuit dintr-un strat de material poros care este izolant din punct de vedere al conductiei prin electroni. Acesta asigura izolarea electrica adica impiedica contactul dintre cei doi electrozi (armaturi). Electrolitul lichid patrunde in porii separatorului si prin urmare ionii pot traversa fara probleme separatorul pentru a ajunge in preajma armaturilor metalice.

    Cand nu exista tensiune aplicata pe electrozii condensatorului, pe suprafata lor nu exista nici un fel de sarcina electrica iar ionii negativi si pozitivi ai electrolitului sunt dispersati uniform in masa acestuia. Cand se aplica tensiune pe electrozi la suprafata interioara a unuia se formeaza un strat de sarcina electrica pozitiva (5) iar la suprafata interioara a celuilalt se formeaza un strat de sarcina electrica negativa (7). Ionii negativi din electrolit sunt atrasi de stratul de sarcina pozitiva formandu-se astfel al doilea strat de sarcina ionica negativa (6) la foarte mica distanta de stratul de sarcina pozitiva din metal (5). Avem astfel un strat dublu electric cu distanta foarte mica de ordinul unei molecule intre cele doua straturi de sacina negativa si pozitiva existenta la armaturile metalice. Din acest motiv condensatorii electrolitici au capacitate electrica specifica semnificativ mai mare comparativ alte tipuri de condensatori conventionali. Strat dublu se formeaza la suprafata ambilor electrozi de unde si denumirea acestor condensatori, aceea de “condensatori electrochmici cu strat dublu”

    Cresterea capacitatii condensatorilor electrolitici poate avea loc prin marirea ariei electrozilor. Totusi cu marirea ariei electrozilor creste in mod proportional atat volumul cat si greutatea condensatorului electrolytic, ajungandu-se la valori de ordinul 1 litru sau 1kg fara crestere de capacitate care sa atinga o valoare de 1 Farad.

    Valori ale capacitatii electrice de sute si mii de farazi se ating prin marirea ariei dar fara crestere exagerata de volum sau greutate prin utilizarea de armaturi sau “electrozi porosi”. Electrozi din material conductor continand un numar foarte mare de pori cu dimensiuni de ordinul a 10 nm fac posibila obtinerea unei arii de expunere cu electrolitul de sute si chiar mii de metri patrati pe gramul de electrod. Astfel asa cum se arata in Fig. 2, pentru supercondensatori este posibila o crestere imensa a ariei electrodului la dimensiuni si masa corespunzatoare condensatorilor conventionali, ajungandu-se astfel la sute si mii de farazi capacitate electrica. Asa dupa cum se vedea din Fig.2, stratul dublu electric se extinde in volumul electrodului poros atingand o arie imensa in comparatie cu situatia unui condensator electrolytic obisnuit (Fig.1).


Fig. 1 – Condensator electrolitic incarcat – prezentare schematica;
1 - electrod metalic(armatura), 2 - al doilea electrod metalic (armatura), 3 – separator; 4 – electrolit; 5 - strat de sarcina electrica pozitiva la suprafata electrodului metalic; 6 - strat de sarcina ionica negativa langa suprafata electrodului; 7- strat de sarcina electrica negativa (electroni) la suprafata celuilalt electrod metalic; 8 - strat de sarcina ionica pozitiva langa suprafata celuilalt electrod;




Fig. 2 – Condensator electrochimic cu strat dublu (supercondensator) incarcat –prezentare schematica;
1 - substrat metalic electrod sau armatura (colector de current) , 2 - substrat metalic pentru celalalt electrod armatura (al doilea collector de current), 3 – electrod (armatura), 4 – celalalt electrod (armatura), 5 – separator, 6 – electrolit, 7 – pori in materialul electrodului in care a intrat electrolitul, 8 – sarcina pozitiva, 9 – ion negativ, 10 – sarcina negativa (electron), 11 - ion pozitiv

    Pentru realizarea electrozilor porosi, nanostiintele si nanotehnologiile aflate inca in dezvoltare au contributie determinanta. Materiale cum ar fi pulbere din carbon activat sunt deja utilizate la realizarea electrozilor porosi. Controlul in realizarea unei distributii optime a porilor la scara nanometrica este inca greu de realizat si noi dezvoltari tehnologioce sunt asteptate in acest domeniu. Adancire a cunoasterii este necesara pentru interfata electrod – electrolit si fenomenele asociate acesteia.

    Programul cadru de cercetare al Uniunii Europene include programul specific “Nanostiinte, nanotehnologii, materiale si noi tehnologii de productie” care a existat atat in programul anterior PC6 (2002-2006) si continua si in PC7 (2007 –2013).
In programul PC6 pentru aria tematica 3 (NMP) la pct. 3.4.2.3 - Engineering support for materials development (sectiunea - “materials for solid state ionics”: )s-a prevazut : “ Understanding ionic transport in solids, and in particular in nano-structured materials, is the key to many technological applications in wide temperature ranges, for instance in solid–state batteries, supercapacitors….”

    Deasemenea in programul PC7 in cadrul aceluiasi program specific exista sectiunea 4.2 –Materials, 4.2.1 – Mastering nano-scale complexity in materials care include: nanostructured polymer-matrix composites, nanostructured coatings and thin films, characterisation of nanostructured materials. Primele apeluri pentru propuneri proiecte de cercetare au fost deja lansate.


    Supercondensatorii comerciali la ora actuala. Performante, avantaje, dezavantaje si aplicatii:

    Condensatori electrochimici cu strat dublu cu o capacitate electrica incepand de la 1F si pana la sute si mii de Farazi sunt oferiti ca produse comerciale de firme straine recunoscute ca: Maxwell Technologies (San Diego , USA) care a achizitionat si firma Montena (Elvetia), Epcos (Germania), NEC si Panasonic (Japonia), NessCap (Coreea de Sud) , Elit si ESMA (Rusia).
    Produsele existente pe piata sunt sub forma de celule supercondensator avand tensiunea nominala de 2.5 V sau module supercondensator. Modulele se obtin prin inserierea de celule atingandu-se tensiuni de lucru de pana la 300 V. Capacitatea maxima a unei celule supercondensator comerciale existente la ora actuala este de 5000 F. Capsula de forma cilindrica a unor astfel de celule are urmatoarele dimensiuni: lungime 190 mm, diametru 90 mm .
    Capsula de forma prismatica are urmatoarele dimensiuni: 60 x 70 x 170 in milimetri.

    Caracteristici ale unor celule supercondensator de dimensiuni mari sunt indicate in Tabel I

TABEL I 

 

 

Specificatii tehnice

Tip celula ESHSP-5000C0-002R7

(Firma NESSCAP)

Tip celula

 

B49410B-

2506Q000

(Firma EPCOS)

Capacitatea electrica (Farads),  toleranta %)

5 000

-10%, 

+20  %

5 000

-10%,  +30 %

Tensiunea maxima de lucru, VR (Volts)

2.7

2.5

Rezistenta interna maxima (mohmi)

0.35 (0.4)

 

(0.2) 0.35

Curentul maxim de fuga (mA)

22

No spec.

Tensiunea maxima tranzitorie  (Volts)

2.85

2.8

Energia stocata maxima la V=VR .   (Joule )

18225

(5.06 Wh)

15625

(4.34 Wh)

Energia specifica (Wh/kg ; Wh/l) at V= VR

5.69  ; 7.10

4.1 ;  4.7

Puterea specifica ( kW/kg ; kW/l)

5.12;  6.39*

2 ;  2.3**

Greutatea  (grame)

890

1050

Volumul (ml)

713

930

Temperatura de functionare (oC)

-40…+  60

-30…+70

Durata de viata   (cicluri )

500 000

500 000

                        * Sarcina celulei este egala cu rezistenta sa interna
                        **Sarcina celulei este mare decat rezistenta sa interna

TABEL II
 

 

 

Specificatii tehnice

Modul tip EMHSP-5000C0-002R7

(Firma NESSCAP)

Module tip

B48621A-9215Q024

 

(firma EPCOS)

Capacitatea electrica (Farad)

238

(21 celule de 5000 F / 2.7V in serie)

210

24 celule de 5000 F / 2.5V in serie

Tensiunea maxima de lucru, VR (Volts)

52.5 (56.7max.)

56

Rezistenta interna maxima  (mohm)

7 (8.5)

 

4  (8)

Currentul de fuga maxim (mA)

110

No spec.

Tensiunea tranzitorie maxima  (Volts)

59.8

64

Energia stocata maxima la V= VR (Joule )

382600

(106 Wh)

329280

(91.5 Wh)

Energia specifica (Wh/kg ; Wh/l) at V= VR

3.3  ; 2.8

3 ;  2.1

Puterea specifica (kW/kg ; kW/l)

3.0 ; 2.5*

1.6; 1.1**

Greutate  (kg)

32

30

Volum (litri)

38.2

44

Temperatura de functionare(oC)

-40…+  60

-30…+70

Durata de viata (cicluri)

500000

500000

                  *Sarcina modulului este egala cu rezistenta sa interna
                  **Sarcina modulului este mai mare decat rezistenta sa interna

Supercondensatorii constituie un mijloc de stocare a enegiei electrice si utilizare cand este nevoie.

Supercondensatoarele constituie practic o provocare pentru bateriile electrochimice.

Avantajele fata de baterii sunt:

- durata de functionare practic nelimitata;
- rezistenta serie mai redusa permitand astfel putere extrasa mai ridicata;
- incarcare –descarcare rapida;
- metode simple de incarcare; nu este necesar circuit de detectie a incarcarii complete;
- eficienta in stocarea energiei electrice; densitatea de energie mai mica este compensata de durata mare de functionare;

Dezavantajele sunt:

- Nu se poate utiliza tot spectrul de energie disponibil;
- Densitate mai mica de energie comparativ cu bateriile ( 1/5 pana la 1/10 din energia specifica a bateriilor;
- Autodescarcarea este mai puternica ca la o baterie;

    In multe aplicatii unde se utilizeaza bateriile, un supercondensatorilor in paralel cu o baterie conduce la imbunatatirea performantelor in functionare. Pornirea motoarelor cu combustie interna la temperaturi scazute este usurata de utilizarea supercondensatorilor.
    La autovehiculele electrice hibride eficienta utilizarii energiei creste prin utilizarea de supercondensatoare care recupereaza energia din timpul franarii.
In sitemele electrice de putere bazate pe surse regenerabile cum ar fi energie fotovoltaica sau eoliana utilizarea supercondensatorilor este benefica.
Supercondensatoarele pot satisface varfurile de putere atunci cand e nevoie pe care bateriile nu le pot genera.