E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 3

30 MAI 2017

Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din Romania.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Activitati in cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitatile de tip A.  Stimularea transferului de cunostinte

 • Sub-activitatea A1. Identificarea si formularea ofertei de expertiza si rezultate
  In cadrul acestei activitati s-au  elaborat noi oferte de servicii care ilustreaza capabilitatea IMT pentru cele trei directii CD specificate in proiect. Acestea vor aparea pe site-ul proiectului in perioada urmatoare.

  In luna  mai  a fost inaugurat Portalul utilizatorilor- EXTRANET,  o pagina web cu parola pentru interactiunea  cu intreprinderile din grupul tinta al proiectului.   Firmele eligibile pentru finantare prin proiect (activitati de tip B,C,D) au  acces pe aceasta platforma, solicitand acest lucru prin completarea formularului de inregistrare. Pentru activitati de tip D este necesar ca intreprinderea sa aiba cercetarea in obiectul de activitate.
  In luna  mai  au solicitat accesul la portal mai multe firme.

 • Sub-activitatea A2. Asistenta directă acordată intreprinderilor. Au avut loc intalniri la cerere, cu un numar de  7 intreprinderi, implicand discutii la sediul IMT referitoare la  posibilitatea realizarii unor servicii si la colaborare in cadrul unor contracte de tip  C si D.  

 • Sub-activitatea A3. In cadrul A3 au avut loc 5 intalniri individuale cu intreprinderile, in cadrul unor vizite la IMT sau  la sediul unor firme interesate de colaborare.

 • Sub-activitatea A.4. Instruirea personalului organizatiei de cercetare implicat in activitatile de tip A.
  In cadrul sub-activitatii A4, au avut loc 3 din cele 4 de cursuri de instruire, programate pentru personalul implicat in implementarea proiectului TGE-PLAT. Cursul de instruire în domeniul transferului tehnologic, modul initiere, a avut loc  in data de  4 mai 2017.
  Cursurile au avut ca obiectiv dobandirea de noi cunostinte din domeniul proprietatii intelectuale si transferului tehnologic in vederea asigurarii unui transfer de cunostinte optim catre intreprinderi.

 • Activitati de tip B,C,D.
  Prin Ordinul Ministrului nr.207 din 13.04.2017 (MCI) au fost aprobate modele de contracte subsidiare pentru activitatile de tip B, C si D din cadrul actiunii A1.2.3 "Parteneriate pentru Transfer de Cunostinte, Axa Prioritara 1 din POC 2014-2020";  Toate informatiile, inclusiv forma editabila a contractelor se afla la aici.  Anexa 3 – pentru activitati de tip D - a fost modificata si inlocuita conform Ordinului de Ministru nr. 261/12.05.2017.
Informatii de interes privind activitatea din IMT
 • Prezentarea Laboratorului de Fiabilitate (L7) din IMT, condus de Dr. Octavian Buiu.
  Laboratorul ofera- in baza expertizei si dotarii - incercari de fiabilitate, teste calificare (inclusiv teste accelerate), caracterizari electrice si imagistica IR pentru senzori, actuatori, micro si nano sisteme, precum si pentru sisteme electronice si componente. O prezentare a acestuia puteti vizualiza aici.
 • Competentele IMT in nanotehnologie, una din tehnologiile generice esentiale (TGE) folosite in proiectul TGE-PLAT sunt ilustrate partial de rezumatele comunicarilor centrului de nanotehnologie CENASIC din IMT la SNN2017 (v. mai jos), rezumate accesibile aici.

 • IMT Bucuresti- prezent  la  World Micromachine Summit (Barcelona, 15-17 mai 2017).
  World Micromachine Summit este o manifestare anuala dedicata micro si nanotehnologiilor, cu participare pe baza de invitatie, care se desfasoara succesiv in Europa, Asia, America adresata firmelor,  mediului academic si  organizatiilor guvernamnetale. IMT Bucuresti a participat incepand din 2007, fiind  timp de 10 editii singura tara din estul Europei. La editia  a  23-a,  de la Barcelona (detalii la adresa http://mms2017.imb-cnm.csic.es/index.php) IMT a facilitat si prezenta Poloniei, in timp ce “raportul de tara” prezentat de seful delegatiei romane, Dr. Miron Adrian Dinescu, Directorul general al IMT a inclus referiri la o asa- zisa “regiune Danubiana” (cu R. Ceha, Ungaria, Bulgaria, R. Moldova).

  Sunt accesibile raportul de tara si o sinteza a acestuia sub forma de pliant.

Informatii privind activitati viitoare, de interes general pentru domeniul proiectului
 • A 40-a editie a International Semiconductor Conference (CAS), eveniment IEEE, se desfasoara anul acesta in intervalul 11-14 octombrie 2017 (Sinaia). Informatii complete la adresa www.imt.ro/cas. Tematica conferintei este: Nanoscience and Nanoengineering; Micro- and Nanophotonics and Optoelectronics; Microwave and Millimeter Wave Circuits and Systems; Microsensors and Microsystems; Modelling; Semiconductor Devices; Integrated Circuits. Lucrarile prezentate la conferinta sunt indexate IEEE Xplore. Termenul de transmitere a lucrarilor s-a prelungit pana la 12 iunie a.c. (e-news CAS No.4). Exista modificari si in formatul lucrarilor (se admit versiuni scurte de 2 pagini), vezi http://www.epapers.org/cas2017.

 • A 16-a editie a Seminarului National de Nanostiinta si Nanotehnologie, 6 iunie 2017
  SNN 2017 va avea loc pe 6 iunie 2017, in Amfiteatrul "I.H. Radulescu" al Bibliotecii Academiei Romane. Vor fi prezentate 16 lucrari orale si 16 lucrari poster din domeniile: Nanoelectronica si nanofotonica, Nanobiotehnologie si nanomedicina,Nanotehnologii si nanomateriale pentru energie, Alte aplicatii ale nanotehnologiei, Evaluarea si gestionarea riscurilor în nanotehnologie.
  Participa cu lucrari 11 institute nationale de cercetare-dezvoltare, 1 institut al Academiei Romane, 4 universitati, 2 centre de cercetare, 3 firme.
  Programul sesiunilor, titlurile lucrarilor si detaliile evenimentului sunt accesibile la adresa: http://www.romnet.net/nano/SNN2017/. Cei interesati sa participe sau sa fie informati prin diseminarea ulterioara de informatii privind acest eveniment sunt invitati sa completeze formularul de inregistrare.
 •  Euro NanoForum: Comisia Europeana organizeaza din doi in doi ani o manifestare ampla cum este cea care se va desfasura in perioada 21-23 iunie 2017 in Malta (www.euronanoforum2017.eu).  Urmatoarea editie ar trebui organizata de Romania (ca tara care va detine Presedintia UE peste doi ani).

Management Comunicare TGE-PLAT