Home About Objectives Results Consortium

 

¤ Rezultate 2021

in English

Dezvoltarea sistemului portabil

Schema generala a sistemului de detectie VOC-DETECT

In această etapă a proiectului s-au identificat elementele de funcționalitate principale ale sistemului portabil și s-a definit schema bloc, apoi s-au identificat componentele necesare implementării fiecărui bloc și s-a proiectat circuitul de condiționare a semnalului, pentru a putea interfața senzorii cu modulul de logică programabilă.

Sistemul portabil pentru detecția compușilor organici volatili are ca principale elemente de funcționalitate următoarele:
- bloc de interfață electrică pentru conversia răspunsului senzorilor într-un semnal electric ușor de citit;
- capabilitatea de achiziție a datelor de măsură de la senzori și memorarea locală a lor;
- afișarea rezultatelor măsurătorilor local, sistemul portabil având un afișaj tactil pentru interacția cu utilizatorul;
- capacitate de comunicații wireless, pentru accesibilitate la distanță și trimitere date spre o bază de date generală, independentă de sistemul portabil.

Pornind de la aceste considerente de funcționalitate, s-a ales o soluție care folosește un modul tip „single-board computer” Raspberry Pi 4 (RPi), având posibilitate de conexiuni tip WiFi și Bluetooth, având atașat un afișaj tactil pentru facilitarea interacțiunii cu utilizatorul și prezentarea rezultatelor pe loc; la aceste module, se mai adaugă un modul care asigură interfața digital-analog cu senzorii, modul realizat pe un cablaj imprimat (PCB) independent, proiectat să satisfacă cerințele particulare ale proiectului.

Modul Raspberry Pi 4 pentru implementarea logicii de control a sistemului portabil; display tactil pentru afișare locală de date

Dacă pentru modulul-calculator RPi și afișaj s-au folosit soluții comerciale deja disponibile, pentru interfața cu senzorii s-a preferat o soluție particulară, proiectată special pentru această aplicație; această soluție este realizată pe un suport de cablaj imprimat separat, care este atașat modulului RPi.

Circuitul care realizează interfața electrică cu senzorii cuprinde patru blocuri de condiționare a semnalului, câte unul pentru fiecare senzor, al căror semnal de ieșire este un nivel de tensiune invers proporțional cu rezistența senzorului, relație exprimată prin formula:

În etapa următoare se vor optimiza valorile rezistențelor astfel încât gama de măsură să fie optimă pentru fiecare tip de senzor dezvoltat în proiect.

Tot in cadrul acestei a 3-a etape a proiectului, s-a realizat prepararea şi depunerea unor materiale sensibile pentru detecţia de compuşi organici volatili (formaldehidă, benzen). S-au realizat totodata caracterizari morfologice si structurale ale materialelor sensibile depuse, precum si teste asupra senzitivitatii  materialelor depuse la compusii organici volatili.

Proiectul VOC-DETECT continua in etapa urmatoarea cu etapa de testare si demonstrare a functionalitatii sistemului integrat.

General information   Contact
Project financed by The Executive Unit for the Financing of Higher Education, Research, Development and Innovation (UEFISCDI), PNIII, Program 3. European and international cooperation,  Subprogramme 3.2 Horizont 2020, Project type: M-Era.Net Projects, Contract No. 112/2019  

National Institute for Research and Development in Microtechnologies- IMT Bucharest
Project director: Dr. Carmen MOLDOVAN
E-mail: carmen[dot]moldovan[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2017-2021. National Institute for Research and Development in Microtechnologies- IMT Bucharest. All rights reserved.