Participarea IMT Bucuresti la workshopul international al Extreme Light Infrastructure ELI-NP Magurele:
"Training for the Code of conduct of the communications in Romania-Bulgaria Area"

7 decembrie 2017

La invitatia conducerii ELI-NP -Magurele, dr. Adrian Dinescu, director general IMT, dr. Cornel Cobianu si dr. Nicolae Varachiu, cercetatori stiintifici la IMT, au particpat la workshop-ul cu audienta internationala (Romania, UK, Bulgaria) organizat in cadrul proiectului "Risk Management for Large Scale Infrastructures in the Romanian Bulgarian cross border area". Moderatorul acestui eveniment a fost drd. Dragos Seuleanu, director executiv al MHTC.

Tema "Training for the Code of conduct of the communications in Romania-Bulgaria Area" fiind de importanta majora, workshop-ul a beneficiat si de participarea la nivel inalt a dr. Rodin Traicu, secretar de Stat si presedinte al Comisiei Natioanale pentru Controlul Activitailor Nucleare (CNCAN). Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului National de CD pentru Fizica si Ingineria Nucleara (IFIN HH) - Extreme Light Infrastructure (ELI-NP) a deschis workshop-ul si a prezentat structura ELI-NP, raspunzand si numeroaselor intrebari.

Radio Romania Actualitati, un partner esential ai ELI-NP in procesul de  comunicare catre publicul larg al activitatilor si problemelor posibile legate de energii nucleare si laser de foarte mare energie, a fost reprezenat de dl Dan Preda, director si dna Simina Botar, realizator emisiuni de profil, ambii avand si interventii speciale.

Au fost discutii si schimburi de experienta utile, IMT contribuind si cu doua prezentari invitate: "Sensors for Internet of Thing (IoT)"  a dr. Cornel Cobianu si "Dealing with Data in IoT for Risk Management support" a dr. Nicolae Varachiu.

In acelasi panel, pe tema "Internet of Things for nuclear equiptment and large scale lasers" a avut o prezentare drd. Dragos Seuleanu. Definirea unei platforme IoT ca proiect de cercetare pentru monitorizarea sigurantei in functionare a intregii facilitati de laseri cu putere de 10 PW de la Magurele a fost extrem de apreciata de catre participantii la workshop. Pe langa monitorizarea continua, prin aceasta abordare,  serviciile de mentenanta programata (statistica) ale intregii facilitati ELI-NP ar putea fi sustinute si chiar inlocuite cu cele proactive, bazate pe utilizarea unei retele vaste de senzori interconectati care sa controleze sanatatea structurala a tuturor componentelor din functionarea laserului.

De asemenea, IoT ar putea sa ofere solutii pentru activitatea de decomisionare a reactorilor nucleari folositi pentru cercetarea stiintifica in care IFIN-HH a capatat o experienta unica in regiunea noastra.  Aceasta noua abordare ar putea sprijini si conduce la un management activ si eficient al riscurilor tehnice si de alta natura asociate acestor echipamente extrem de complexe.

 
Acad. Nicolae Zamfir, Director general IFIN-HH- ELI-NP   Dragos Seuleanu, Moderator, Director executiv MHTC
 
Dr. Adrian Dinescu, Director general,
Dr. C. Cobianu, Dr. Nicolae Varachiu- IMT Bucuresti
  Dr. Rodin Traicu, presedinte CNCAN
 
Prof. Peter Huges, UK   Dr. C. Cobianu, Prof. P. Huges, Dr. A Dinescu
 
Dr. Nicolae Varachiu- IMT Bucuresti   Dr. Cornel Cobianu- IMT Bucuresti

 

   
     

HOME

top of page

Last update: December, 2017