Descriere proiect:

 

            Proiectul concentreaza efortul cercetatorilor romani cu scopul de a dezvolta cunoasterea stiintifica in domeniul micro si nanotehnologiilor si al materialelor nanostructurate. Proiectul abordeaza o directie importanta a cercetarii romanesti – elaborarea, fabricarea si implementarea noilor tehnologii avansate fapt ce va conduce la cresterea productiei autohtone.
            Proiectul isi propune sa proiecteze si sa fabrice celule solare fotovoltaice de mare eficienta si pret scazut pe diferite substraturi, folosind tehnologii neconventionale si materiale nanostructurate. Experienta coordonatorului, IMT in alte diferite programe nationale de cercetare, constand in realizarea celulelor solare texturizate pe siliciu mono de tip p, cu orientare (100) si (111) a determinat interesul in acest domeniu al altor colective de cercetare romanesti, avand drept consecinta crearea unui Consortiu, cu scopul de a realiza o cercetare in comun, incercand sa creasca eficienta conversiei luminii la celulele solare fotovoltaice.
            Texturizarea suprafetei celulelor solare obtinuta de catre cercetatorii din IMT folosind diverse solutii de corodare a permis descresterea semnificativa a reflexiei radiatiei incidente luminoase, sub 5%. Aceasta metoda aplicata la celulele solare conduce la o crestere importanta a captarii luminii de catre structura, permitand o eficienta a conversiei > 20%.
            Asambland aceste celule in arii / matrici pe panourile solare este posibil sa se obtina energii electrice mari (prin conversia celei solare) de 60 – 110 W/m2.
            Straturile subtiri de polisiliciu au captat atentia cercetatorilor pentu a le folosi la celulele solare fotovoltaice datorita faptului ca au o mai buna mobilitate a purtatorilor de sarcina si o mai buna stabilitate la iluminare. Datorita rugozitatii suprafetei ce prezinta granule care se comporta ca centri de captura pentru purtatorii minoritari, straturile subtiri de polisiliciu prezentand granulatie adecvata sunt cerute in aplicatiile fotovoltaice.           Materialele oxidice (nano pulberile) sunt folosite pentru fabricarea stratului reflectant de pe suprafata texturizata – metoda practicata pentru cresterea eficientei celulelor solare. Incorporarea straturilor reflectante (sol-gel) in celulele solare este controlata prin masuratori spectrofotometrice care determina parametrii optimi ai suprafetei texturizate.
            Principalele activitati in cadrul proiectului:

  1. Straturile subtiri de poly-Si vor fi depuse, la IMT prin LPCVD, iar Si amorf, la ROMES prin pulverizare catodica;
  2. Suprafetele texturate vor fi depuse cu straturi subtiri de poly-Si, Si amorf si dopate cu solutii sol-gel si nanopulberi prin spining, la ICIA Cluj-Napoca, ICF, si INCDMRR;
  3. Caracterizarea electrica si demonstrarea functionalitatii si utilitatii, la ICPE SA, UB, INCDFM, UVT;
  4. Modelare procese, la UPB;
  5. Fabricatia tehnologica, realizarea demonstratorului, la IMT.