LesMoreNano

Metode imbunatatite de obtinere a nanoparticulelor metalice pentru reducerea toxicitatii acestora – mai putin clasic, mai mult eco


Sursa: www.appliednanomaterials.

Finantat de:

 

Descrierea proiectului

Proiectul se incadreaza in contextul nanotoxicologiei, iar scopul acestuia este de a oferi o intelegere mai buna a aspectelor privind siguranta MeNPs si a stabili o baza pentru evaluarea sanatatii si a riscurilor. Astfel, ne propunem sa desfasuram activitati intense pentru evaluarea pericolelor si impactului nanoparticulelor selectate precum si produselor relevante din punct de vedere economic.

Noutatea proiectului consta pe de o parte in explorarea, dezvoltarea si proiectarea de solutii noi pentru fabricarea de nanoparticule utile pentru IMM-ul partener care urmareste  fabricarea de nanomateriale si produsi asociati, avand avantaje clare dincolo de starea artei.

Pe de alta parte, LesMoreNano va genera date lipsa si relevante privind nanomaterialele si nano-produsele selectate, si, in acelasi timp, metodele de testare si caracterizare existente, care reprezinta evaluarea "clasica" a produselor chimice, vor fi modificate si adaptate pentru o corecta investigare a proprietatilor nanomaterialelor, chiar si atunci cand sunt in concentratii scazute in probe biologice. Astfel, se va imbogati bagajul de informatii privind potentialul toxicologic pentru noi tipuri de nanoparticule si nano-produse corespunzatoare, prin caracterizarea si investigarea proprietatilor lor intrinseci ce pot fi periculoase. Urmarind mai atent obiectivele specifice ale proiectului, fiecare dintre ele reprezinta un progres dincolo de stadiul actual al tehnologiei de domeniu, si abordarea principala va fi focalizata pe gasirea de solutii originale in principal pentru fabricarea de NPs. In consecinta, vor fi dezvoltate noi protocoale de sinteza usor reproductibile pentru obtinerea tipurilor selectate de MeNPs prin modificarea atat a precursorilor cat si a agentilor de reducere si/sau stabilizare. De asemenea, interesul direct al consortiului nostru pentru a obtine MeNPs non-toxice ne determina sa cautam metode originale alternative de sinteza de tip green chemistry, dezvoltand astfel metode ecologice de fabricare a MeNPs cu forma si dimensiuni controlate.

Proiectul este unul puternic interdisciplinar, care reuneste cercetatori din mai multe domenii, inclusiv chimie analitica, cercetatori cu experienta in domeniul fabricarii / caracterizarii nanoparticulelor, bio-fiziciii, toxicologiei, dar si dezvoltatori de produse noi. Avand in vedere ca scopul este de a dezvolta noi metode de fabricatie la scara nano, de caracterizare a interfetelor la nivel nano-bio si studiere a fenomenelor noi ce pot aparea, acestea presupun o colaborare stransa intre fizica, chimie si stiinta vietii.
Mai mult decat atat, va fi o provocare transdisciplinara si o oportunitate de a corela stiinta materialelor cu studiile toxicologice / biologice si de a intelege modul in care aceleasi proprietati ale nanomateriale difera de la o dimensiune la alta sau modul in care mediile de dispersie, chiar si cele non-bio, afecteaza forma uscata, pulbere, a nanomaterialului.

Pe scurt, acest proiect ia in considerare urmatoarele aspecte:

¤ o crestere a interesului  organizatiilor nationale si internationale de reglementare;
¤ reticenta companiilor si producatorilor de a dezvolta produse si tehnologii pe baza de NPs in absenta unor standarde clare de siguranta;
¤
domeniul de cercetare al nanotoxicologiei aflat in curs de dezvoltare;
¤
evaluarea toxicologica a NPs implica un efort de cercetare complex, datorita multitudinii de variabile ¤ necesitatea de a gasi contramasuri eficiente pentru potentialele pericole asociate NP;
¤
utilizarea metodelor de sinteza prietenoase cu mediul, ca o cale de diminuare/eliminare a efectelor adverse ale NP asupra sanatatii si mediului.

[inapoi la pagina principala]

Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

Proiect in parteneriat cu:

  • Aghoras Invent SRL
  • Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei"
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului Parteneriate in domenii de Cercetare Prioritate, Cercetare Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa PN-II-PT-PCCA-2013-4.
Contract Nr. 109/2014.
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Adina Boldeiu; Dr. Monica Simion
E-mail: adina[dot]boldeiu[at]imt[dot]ro; monica[dot]simion[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.