Programul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată– STAR
(Agentia Spatiala Romana)

Descrierea proiectului

Materialele semiconductoare oxidice au un exceptional potential aplicativ in noua generatie de dispozitive electronice avansate cum sunt fotodetectorii in UV, diferite tipuri de senzori, celule solare, dispozitive care sunt in prezent investigate pentru dezvoltarea unor aplicatii spatiale specifice.

Proiectul are ca scop studiul raspunsului la diferite tipuri de radiatii al unor materiale intensiv utilizate in prezent, prin corelarea unor metode experimentale, teoretice si de modelare/simulare numerice si ab-initio. Efectul radiatiilor asupra filmelor subtiri si ariilor de nanostructuri de tip ZnO obtinute experimental va fi caracterizat prin metode de microscopie electronica si spectroscopice de inalta rezolutie si rezultatele vor fi analizate in corelatie cu proprietatile electrice si optice ale acestor materiale. Evaluarea defectelor induse de radiatii va fi realizata prin caracterizarea experimentala a proprietatilor structurale si functionale si prin modelarea la scara atomica, in cadrul teoriilor cuantice, cat si la scara macroscopica prin simularea numerica electro-termo-mecanica a comportamentului termic, mecanic, electric si cuplat, al materialelor cu defecte. Proiectul va contribui la dezvoltarea unor tehnologii si materiale semiconductore utilizabile in dispozitive electronice cu fiabilitate marita la radiatii.

Obiectivele proiectului

  • Cercetari asupra raspunsului la radiatii al unor materiale semiconductoare oxidice de tip ZnO.  
  • Testarea materialelor semiconductoare de tip ZnO, straturi subtiri si arii de nanostructuri in diferite conditii de iradiere,  tip de radiatii, doza, energie si timp de expunere.
  • Caracterizarea efectului radiatiilor asupra materialelor investigate prin metode exprimentale, teoretice si modelari computationale.
  • Dezvoltarea unor tehnologii de obtinere si a unor materiale cu aplicatii in fotodetectori, senzori si celule solare pentru aplicatii spatiale.