Despre proiectul SMARTWAY |
|
❚ Ro ❚ |
Titlu Proiect: Componente pe scara nanometrica pe baza de metamateriale pentru sisteme
electronice inteligente fara fir
Acronim: SMARTWAY
Tip proiect: PNCDI IV - Program 5.8 - Cooperare Europeană și Internațională/Orizont Europe/Premiere institutii
Contract nr. 8 PHE ⁄ 2023
Durata proiectului: 01/11/2023 - 30/04/2026
Buget: 170.000 lei
Instituţie contractoare: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucureşti (www.imt.ro)
Autoritate contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării – UEFISCDI (www.uefiscdi.gov.ro)
Director proiect: Dr. Martino ALDRIGO (martino.aldrigo@imt.ro)
Proiectul SMARTWAY - "Componente pe scara nanometrica pe baza de metamateriale pentru sisteme electronice inteligente fara fir" isi propune proiectarea, simularea, fabricarea si caracterizarea experimentala a unui filtru trece-banda (cu frecventa de operare in gama 1–5 GHz) alcatuit din un strat subtire de oxid de hafniu dopat feroelectric (f-HO), cu o grosime de cca. 7 nm, si din un strat subtire de grafena nanocristalina (GNC), cu o grosime de cca. 100 nm si cu caracteristici de reconfigurare in frecventa, crescuta pe subtrat de siliciu de inalta rezistivitate (high-resistivity silicon – HRSi) / oxid de siliciu (SiO2). GNC este un material care poate fi crescut pe o varietate de substrate izolatoare (necatalitice) – SiO2, Si, cuart, safir etc., si care prezinta in acelasi timp conductie ohmica foarte buna si proprietati mecanice, chimice si optice care pot fi utilizate in mai multe aplicatii: electronica, optoelectronica si electrozi transparenti, sisteme MEMS, senzori piezorezistivi.
Aceste activitati nu se regasesc in proiectul SMARTWAY (Grant agreement ID: 101103057) si reprezinta o dezvoltare suplimentara.
Detalii proiect: https://cordis.europa.eu/project/id/101103057
IMT este leader WP1: Design and simulation activities. Proiectul suport va contribui la realizarea acestor deziderate.
Obiectivul acestei activitati suport va fi fabricarea unei componente complementare de tip filtru trece-banda pentru aplicatii 5G si viitoarele aplicatii 6G (in domeniul microundelor). In detaliu, fabricarea unui filtru pe baza de f-HO si GNC va permite crearea unui dispozitiv reconfigurabil in frecventa prin aplicarea unei tensiuni de polarizare (de cel mult ± 25 V) pe multistratul de f-HO/ GNC, astfel permitand un control imbunatatit asupra unui sistem de telecomunicatii fara fir.
Rezultatele estimate
Conferinte:
M. Aldrigo, M. Dragoman, S. Iordanescu, A. Dinescu, O.-G. Simionescu, C. Parvulescu, L. A. Dinu, S. Xavier, A. Ziaei, H. El Ghannudi, “Carbon-based and 2D nanoelectronics for microwave applications and beyond,” NANOMACH 2025, 8-14 Apr. 2025, Oludeniz, Turkey (invited speaker).