E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 19
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din România.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
3 August 2021
Activități în cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitățile de tip A.  Stimularea transferului de cunoștințe

  • Sub-activitatea A1. Identificarea și formularea ofertei de expertiză și rezultate
    Va invitam sa accesati Broșura privind oferta de expertiză, servicii CD și echipamente a IMT București  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive și sisteme pentru unde milimetrice.  În broșură sunt prezentate expertiza, facilitățile tehnologice și serviciile de simulare/modelare/proiectare asistată de calculator, de procesare tehnologică, de caracterizare, de fiabilitate și caracterizare în înalta frecvență, pe care IMT le pune la dispoziție partenerilor din industrie. 

  • Sub-activitatea A2. Asistentă directă acordată întreprinderilor și A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile.
    Au continuat întâlnirile cu firme interesate de oferta de expertiză a IMT, in special de contracte de tip B, accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente.

  • Sub-activitatea A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile și  organizarea de evenimente tematice
    Au continuat întâlnirile cu firme interesate de oferta de expertiză a IMT. Acestea si-au manifestat interesul pentru incheierea de contracte de tip B și C.

Activitățile de tip B și C.

Pana la acest moment in cadrul proiectului TGE-PLAT se implementeeaza/ s-au implementat urmatoarele contracte subsidiare:

CONTRACTE de tip B (Accesul întreprinderilor la facilităti, instalatii, echipamente) in curs de implementare

    1. C77.1B/ 09.08.2019: Realizare masti, procese tehnologice, Caracterizari SEM si FTIR, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti si SC EQUILIBRIUM MEDICAL SYSTEM SRL
    2. C77.2B/08.07.2020: Anduranță la acţiunea vibraţiilor aleatoare și șocuri mecanice, Stabilitate la temperatură și umiditate, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti  si SC PRO OPTICA SA
    3. C77.4B/12.07.2021: Efectuarea si interpretarea testelor mecano climatice pentru monitoare LCD cu aplicatii in industria de telecomunicatii, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti si SC Tehnopro Engineering SRL.

CONTRACTE de tip C (Activităti de transfer de abilităti/ competente CD si de sprijinire a inovării) in curs de implementare

    1. C77.1C/09.08.2019: „Platforme  microfluidice pentru senzori biochimici cu aplicaţii în securitate societală”, intre IMT- Bucuresti si SC EQUILIBRIUM MEDICAL SYSTEM SRL.
    2. C77.2C/08.10.2019: „Micro-Senzori pe Bază de Nanotuburi de Carbon pentru Detecția Agenților Patogeni din Medii Lichide”, intre IMT- Bucuresti si SC LAIF COMPUTATION SRL

Activitățile de tip D.  Activități de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă

Pana la acest moment in cadrul proiectului TGE-PLAT se implementeeaza/ s-au implementat urmatoarele contracte subsidiare:

  1. C77.1D/08.03.2018: „Sistem de imagistica pasiva cu unde milimetrice pentru scanarea rapida a persoanelor, cu aplicații in domeniul securitatii-acronim BODYSCAN”, intre IMT- Bucuresti si S.C. ACCENT PRO 2000 S.R.L Proiect finalizat.
  2. C77.2D/08.03.2018: „Sistem Optic Formator de imagine de înaltă  calitate, cu elemente optice difractive, în domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor- acronim SOFID”, intre IMT- Bucuresti si SC PRO OPTICA SA. Proiect finalizat.
  3. C77.3D/08.03.2018: “Platformă senzitivă cu senzor SAW pentru detecția de gaze inflamabile, potențial explozive”, intre IMT- Bucuresti si SC ROM-QUARTZ SA. Proiect finalizat.
  4. C77.4D/08.03.2018: “Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de Securitate”, intre IMT- Bucuresti si SC OPTOELECTRONICA-2001 SA. Proiect finalizat.
  5. C77.5D/08.03.2018: „Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) şi tehnologie de realizare a acestora-acronim SOFI Free”, intre IMT- Bucuresti si SC ROVSOL SRL Proiect finalizat.
  6. C77.6D/08.03.2018: “Microsenzori electrochimici pentru detecția rapidă și selectivă a pesticidelor”, intre IMT- Bucuresti si SC DDS DIAGNOSTIC SRL. Proiect finalizat.
  7. C77.7D/09.08.2020: “Sistem de celule fotovoltaice microtexturate de eficienţă sporită integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV) cu aplicaţii în securitatea societală”, intre IMT- Bucuresti si SC AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL
  8. C77.8D/09.08.2020: ”Dezvoltarea tehnologiei de realizare a senzorilor pentru gaze de combustie cu materiale hibride nanocompozite bazate pe nanotuburi de bioxid de titan şi grafenă”, intre IMT- Bucuresti si  SC SITEX 45 SRL
  9. C77.9D/09.08.2020: ”Microsenzori electrochimici pentru detecţia unor stupefiante: codeine şi morfină”, intre IMT- Bucuresti si DDS Diagnostic SRL

Informații de interes pentru firme
  • Transferul Tehnologic și firmele inovative: Concepte, metode și instrumente științifice suport
    Serie de prezentări - Sub această denumire generică, s-a deschis o serie de prezentări de concepte de bază, metode și instrumente știintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potențial generator și catalizator al inovării în companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

Vă propunem spre studiu un nou articol: Protecția proprietății intelectuale, liant și garant pentru co-opetiție, inovarea deschisă și știința deschisă"- autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-București, specialist proprietate intelectuală și transfer tehnologic în cadrul proiectului TGE PLAT. Toate articolele pot fi consultate aici.

 

Competiții și evenimente de interes pentru firme


I. Lansare cluster Xecs.
EUREKA  lanseaza  in 28 septembrie 2021 clusterul Xecs, dedicat  componentelor electronice si sitemelor.

II. Clusterul EUREKA  ITEA, dedicat inovarii in software, lanseaza  primul call ITEA 4 in perioada 13-16 Septembrie 2021 in cadrul evenimentului  „Preparation days”. Mia multe detali la adresa: Online ITEA PO Days 2021 website.

III. Apeluri in domeniul nuclear lansate de JRC, Comisia Europeana. Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a anuntat ca deschide patru dintre instalatiile sale europene din Geel, Belgia pentru masuratori in domeniul nuclear. Astfel de masuratori ajuta la cresterea sigurantei reactoarelor nucleare si a manipularii deseurilor nucleare si sporesc protectia la radiatii a cetatenilor si a mediului. Apelurile se adreseaza specialistilor din mediul academic si din organizatiile de cercetare, industrie, IMM-uri si, in general, din sectoarele privat si public. Se va asigura acces la urmatoarele facilitati: MONNET - Tandem accelerator based fast neutron source (EUFRAT); RADMET - Radionuclide Metrology laboratories (EUFRAT); GELINA - the JRC Neutron Time-of-Flight Facility (EUFRAT) si HADES - Underground laboratory for ultra-low level gamma-ray spectrometry (EUFRAT). Termenul pentru depunerea propunerilor: 15 septembrie 2021.

IV. Innovation Norway Romania anunta lansarea apelului “Programul pentru energie in Romania”. 4,1 milioane euro sunt disponibili prin intermediul apelului "Cercetare si dezvoltare privind energia regenerabila, eficienta energetica si securitatea energetica". Poate aplica orice entitate publica sau privata. Intrebari, clarificari se vor adresa la adresa de mail: [email protected]. Termenul pentru depunerea propunerilor: 14 octombrie 2021.

V. European Defence Fund (EDF): Information Day & Networking Event
Comisia Europeană organizează o zi de informare și două zile de brokeraj pentru cei interesați de apelurile deschise în cadrul Orizont Europa – Fondul European pentru Apărare (EDF). Evenimentul are loc online în zilele de 15 septembrie 2021, urmat de două zile de brokeraj pe 16 și 17 septembrie 2021. Public țintă: industrie, midcaps, IMM-uri, institute de cercetare, sectorul public (universități), asociații profesionale, autorități naționale, organisme internaționale. Detalii despre eveniment se gasesc aici.

VI. EPoSS Annual Forum 2021, 4 - 7 Octombrie 2021, Freiburg im Breisgau, Germania
In acest an motto-ul evenimentului este “Towards new Horizons”. In plus fata de programul obisnuit al conferintei, sunt planificate sesiuni de brokeraj si va fi oferit premiul „EPoSS Start-up Award” pentru incurajarea participarii IMM-urilor, a start-up-urilor si a tinerilor cercetatori. Toate detaliile sunt disponibile pe pagina web a evenimentului. Inregistrarea se va deschide in curand.

VII. Horizon Europe Digital - Face2Face Brokerage
Eveniment de brokeraj organizat de Reteaua Punctelor Nationale de Contact pentru domeniul ICT IDEAL-IST impreuna cu Entreprise Europe Network. Desfasurat in perioada 24-25 iunie 2021, evenimentul ramane deschis in continuare pentru gasire de parteneri pana la data limita a primelor apeluri, respectiv 21 octombrie 2021. Tematicile apelurilor din sistemul de brokeraj sunt cele din programul de lucru publicat recent de Comisia Europeana - Cluster 4 Work Programme

VIII. EFECS 2021 - European Forum for Electronic Components and Systems, 23 – 25 noiembrie 2021
EFECS 2021 este un forum international organizat de platformele tehnologice europene si asociatii industriale AENEAS, ARTEMIS-IA si EPoSS, impreuna cu ECSEL Joint Undertaking, Comisia Europeana si EUREKA. Forumul va fi focalizat asupra tematicii ‘Our Digital Future’. EFECS 2021 ofera participantilor posibilitatea de a trimite aplicatii pentru o scurta prezentare / poster prin intermediul ECS Collaboration Tool, de si a interactiona in cadrul unor sesiuni de networking in cadrul Expozitiei virtuale, de a prezenta o idea prezenta un postere in cadrul unei sesiuni plenare. Programul conferintei este disponibil aici.

Management Comunicare TGE-PLAT