Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2

Rezultate estimate Obiective Impactul proiectului Parteneri

¤ Impactul proiectului

- impactul  economic și/sau  social şi asupra mediului pe care îl pot avea rezultatele proiectului;

Implementarea proiectului crează oportunitatea unor abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, abordări care vor polariza potențialul de cercetare și vor deschide noi posibilități de colaborare între cercetători și personalul medical, crearea locurilor de muncă pentru specialiști, cercetători, dar și pentru tinerii absolvenți atrași spre mediul de cercetare și inovare ș.a.

Ca impact social, rezultatele cercetării estimează dezvoltarea unor metode inovative de amplificare și detecție SARS-CoV-2 din probe de tip exudat faringian și nazal, cu aplicabilitate într-o gamă largă de domenii (sănătate, siguranță, economie).
Abordarea interdisciplinară a cercetării prin dezvoltarea a noi metode și tehnologii poate avea efecte benefice pentru domeniul sănătății. Nevoile și constrângerile pe care le poate rezolva proiectul au o adresabilitate socială și profesională largă, care poate fi rezumată după cum urmează:

a) Dezvoltarea de noi metodologii de abordare prin obținerea unor rezultate teoretice ale metodelor identificate pentru analiza semnalului amplificat, testate / validate experimental, promovate cu accent special pe aspectele aplicative, care vor avea impact în:

(i) Crearea de locuri de muncă și implicarea activă a tinerilor absolvenți, specialiști în activitățile de dezvoltare experimentală;

(ii) Intensificarea expertizei de cercetare a echipelor partenere în conformitate cu obiectivele din termenii de referinţă ai proiectului;

(iii) Crearea unui portofoliu de IMM-uri competitive care au acces facil la rezultatele cercetării pentru implementarea și fabricarea testelor moderne;

(iv) Impunerea parteneriatului acestui proiect la nivel european în direcțiile de cercetare Covid19 prin tehnologiile abordate pentru tratamentul și controlul infecțiilor virale;

(v) Valorificarea infrastructurii achiziționate anterior prin proiecte din fonduri structurale, naționale / internaționale prin dezvoltare a noi tehnologii, procese și metode.

b) Creșterea impactului internațional al cercetării științifice prin valorificarea rezultatelor prin:

(i) Publicarea în reviste de specialitate naționale / internaționale în ISI Thomson (Open Access), brevetare națională / internațională, participarea la târguri, conferințe și așa mai departe;

(ii) Consolidarea potențialului științific al partenerilor printr-o colaborare deschisă care să ofere cercetătorilor specializări și competențe diferite.

c) Extinderea cooperării internaționale prin creșterea colaborării dintre institutele de cercetare și IMM-urile de interes comun;

  • impactul asupra eficienței sistemului de asistență medicală acordat pacienților afectați de COVID – 19;

Evaluarea impactului asupra eficienței sistemului de asistență medicală în România acordat pacienților afecțați de COVID-19 se va baza pe variabilele de interes prin schimbări la nivelul controlului și tratamentului pacienților infectați, colaborări și performanțe instituționale prin abordarea tehnicii avansate de imunocromatografie și a noilor metode de detecție, integrând rezultatele în viitoarele colaborări între instituțiile academice și sistemul de sănătate.

  • impactul  asupra diminuării pandemiei de COVID-19  în comunitate.
Impactul asupra diminuării pandemiei de COVID-19  în comunitate este redat prin posibilitatea de detecție rapidă, în câteva ore de la primele simptome ale pacientului. Prin identificarea rapidă a rezultatului este diminuat riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2 la nivel comunitar.

[..inapoi la pagina principala]

 

¤ Consortiu proiect:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/
- -coordonator

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi
Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași
DDS Diagnostic SRL

¤ Date generale despre proiect:

  • Durata proiectului: 25 mai 2020-5 decembrie 2021
  • Bugetul proiectului: 3.000.000 RON
  • Domeniu de prioritate publică: Sănătate
Informatii generale   Contact
Proiect finantat de Unitatea Executiva Pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii -UEFISCDI, in cadrul PNIII, Programul 2- Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare-dezvoltare şi inovare, domeniul de prioritate publică “Sănătate”, Competiţia SOLUŢII -2020 -1.
Contract Nr. 15Sol/15.06.2020

 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Marioara AVRAM
E-mail: marioara[dot]avram[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2020-2021 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.