Nanotehnologia in Romania: studiu prospectiv

 

Rezumatul proiectului [...]

Parteneri [...]

Evenimente [...]

Raport faza 1 [...]

Contact [...]

Pagina principala [...]

 

 

Definitia nanotehnologiei acceptata in proiect

Conform pachetului de informatii: Nanotehnologia asigura crearea si utilizarea de materiale, dispozitive şi sisteme prin controlul materiei la scara “nano” (sub 100 nm).
In cele urmeaza propunem o definitie mai detaliata (acceptata de Romania in ancheta UE, februarie 2010). Nanotehnologia (NT) asigura crearea si utilizarea de materiale, dispozitive si sisteme prin controlul materiei la scara de lungimi a nanometrilor, adica la nivelul atomilor, moleculelor si structurilor supramoleculare. Esenta NT consta in abilitatea de a lucra la aceste nivele pentru a  genera structuri mai mari cu o organizare moleculara fundamantal noua. Aceste “nanostructuri” realizate din blocuri de constructie care sunt cunoscute pe baza principiilor fundamentale sunt cele mai mici obiecte facute de om si ele ofera noi proprietati si fenomene din punct de vedere fizic, chimic si biologic. Scopul NT este acela de a invata sa exploatam aceste proprietati si de a fabrica si utiliza eficient nano structurile.
Definitia de mai sus include “nanostiintele” (deoarece trebuie intelese fenomenele  si proprietatile fizice, chimice si biologice). Din domeniu nu fac parte toate materialele  si procesele tehnologice, ci numai acelea care sunt legate de fenomene la scara “nano” sub 100 nm).

NT include: tehnologiile convergente (micro-nano-bio-info) in masura in care sunt legate de fenomene si structurate la scara “nano”, de exemplu tehnologii precum nanoelectronica sau nanobiotehnologiile,  care au suferit modificari profunde prin structurarea la scara “nano”.

Inapoi la instructiuni