Nanotehnologia in Romania: studiu prospectiv

 

Rezumatul proiectului [...]

Parteneri [...]

Evenimente [...]

Raport faza 1 [...]

Contact [...]

Pagina principala [...]

 

 

Rezumatul proiectului (Rezumatul NU este un document oficial)

Studiul prospectiv NANOPROSPECT abordeaza directia de « nanotehnologii » (NT).  NT asigura structurarea si controlul proprietatilor materiei la scara nanometrilor (conventional in plaja 1-100 nm). NT permit crearea si utilizarea de materiale, dispozitive si sisteme prin controlul materiei la scara de lungimi a nanometrilor, adica la nivelul atomilor, moleculelor si structurilor supramoleculare. Esenta NT consta in abilitatea de a lucra la aceste nivele pentru a  genera structuri mai mari cu o organizare moleculara fundamental noua. In lume NT au cunoscut o dezvoltare exploziva (2000-2008). Astfel finantarea, resursele umane, lucrarile stiintifice si noile produse avand o rata de crestere medie anuala de 25%. UE are o strategie pentru NT, iar unele tari (Germania, Franta, UK, Polonia s.a.) au programe speciale.
Romania are un potential si rezultate in NT, dovedit de publicatiile stiintifice in domeniu, de participarea la proiecte internationale. Prin programul CEEX si programele din PNCDI II au fost selectate si contractate incepand cu anul 2005 circa 400 de proiecte (statistica neoficiala, ianuarie 2010) legate de domeniul « nano », din care peste 300 sunt proiecte de cercetare (majoritatea in parteneriat). Investitiile prin programul de Capacitati si prin POS Competitivitate (fonduri structurale) au adus in tara aparatura si echipamente de ultima generatie, dintre care multe pot fi folosite in NT (in special pentru caracterizare).
NANOPROSPECT va analiza temeinic potentialul pentru aplicatii si pentru colaborare internationala, propunand o « strategie » in domeniul NT, corelata cu cea a UE, care va cuprinde in afara tematicii CD prioritare si actiuni pentru accelerarea inovarii, a industrializarii rezultatelor CD, utilizarii bazei experimentale, formarii multidisciplinare etc. Un aspect cheie il va constitui dezvoltarea responsabila a NT (cu protectia mediului, a sanatatii, evitarea riscurilor). Aceasta problematica complexa va fi abordata de grupuri de lucru care vor implica institutii guvernamentale, mediul privat, Camere de comert, ONG-uri, asociatii profesionale, patronate etc.

Aceasta problematica complexa este abordata de un consortiu puternic format din 7 institute si 4 universitati din diverse zone ale tarii. In afara potentialului uman si material in CD acest consortiu dispune de specialisti cu o vasta experienta in cooperare internationala, reprezentare la CE, inovare, cooperare cu industria etc. Consortiul va apela la cei mai buni specialisti NT din tara, ca si la experti straini si va duce o campanie intensa de networking la nivel national, culegere de date, diseminare de informatie si de rezultate ale studiului prospectiv.