Despre proiect
    Consortiul
    Obiectivele proiectului
    Rezumat
    Rezultate
    Lucrari
    Evenimente
 

 


Rezumat

 

Tehnologia imaging in domeniul undelor milimetrice si submilimetrice se refera la imagingul pasiv sau activ ce foloseste radiometre (sau radare) deosebit de sensibile in gama undelor milimetrice si sub-milimetrice. Aplicatiile includ domenii precum aeronautica (aterizare in orice conditii atmosferice), securitatea (detectie arme), domediul automotiv (radare pentru evitarea coliziunilor) si biomedical (detectie tumori, diagnostic, scanarea arsurilor termice, recunoaterea  structurala a proteinelor, detectia/scanarea cariilor dentare, etc). Prin prisma aplicatiilor, existenta unui senzor de imaging ieftin si suficient de sensibil este elementul cheie pentru dezvoltarea cu succes a acestei tehnologii. Pentru realizarea unor asemenra sisteme de imaging este necesar: (a) existenta unor retele (matrici) de antene plane cu focalizare pentru imagingul pasiv si (b) antene active, cu controlul directiei de radiatie prin reflexie, combinate cu front-end-uri pentru imaging activ.

Imaging-ul pasiv in unde milimetrice se obtine determinand harta de temperatura a antenei asupra zonei de interes cu un radiometru de sensibilitate mare. Temperatura antenei pentru un obiect depinde de zgomotul radiat de acesta. Pornind de la aceasta, pierderea introdusa de front-end-ul sistemului intre amplificatorul de zgomot redus si antena, poate atinge 3 dB. Pentru a mari performantele sistemului, aceasta valoare trebuie scazuta. Antenele folosite in cele mai moderne sisteme de imaging  sunt voluminoase si scumpe (antene horn, liniare/ slot combinate in matrici 3D).

Proiectul de fata urmareste imbunatatirea solutiilor actuale prin dezvoltarea de arii de antene planare, de castig mare, cu pierderi reduse, utilizand substrat de siliciu de mare rezistivitate si tehnici de microprelucrare pentru integrare in sisteme imaging. In plus se propune utilizarea de comutatoare RF MEMS pentru a reduce pierderile si a imbunatati performantele sistemului de imaging. Folosirea comutatoarelor RF MEMS cu pierderi reduse va permite utilizarea in acesta aplicatie a unor arhitecturi, eficiente din punct de vedere al costurilor, bazate pe controlul - electronic sau comutat - al directiei de radiatie. Componentele RF MEMS au capacitatea de a functiona la frecvente mai mari de 94 GHz.

Un scop important al proiectului este dezvoltarea tehnologiei orientata  catre comercializarea sistemelor de imaging in unde milimetrice si submilimetrice. Proiectul se adreseaza unui numar de aplicatii electronice precum detectie de securitate, sisteme pasive pentru sistemele aviatice si aplicatii biomedicale. Proiectul va contribui semnificativ la cresterea cunostiintelor si competentei in topica abordata si va creste posibilitatea de comercializare a aplicatiilor proiectului.

Colectivul din IMT are competente si expertiza in dezvoltarea noilor generatii de circuite pentru comunicatii in unde milimetrice bazate pe micro si nanoprocesarea materialelor semiconductoare, fiind specializat in  proiectare, simulare, optimizare si caracterizare elemente pasive de circuit (antene, retele de antene, comutatoare RF MEMS), front end-uri integrate monolitic sau hibrid bazate pe microprelucrarea siliciului, realizare de masti, precum si procese tehnologice si caracterizarea acestor circuite.

In proiectul european/Transnational MNT-ERA.NET MEMIS este realizat de un consortiu compus din 4 parteneri IMT Bucuresti este partener cu LAAS-CNRS Toulouse, VTT Helsinki (institute de cercetare avand inalta expertiza in realizarea si caracterizarea microsistemelor in RF si unde milimetrice pe siliciu, senzori si dispozitive fotonice) si 31 Degrees, un SME din regiunea Midi-Pyrenees, Franta, specializat in procese tehnologice si industrializare.