Descrierea proiectului

Desi productia de nanomateriale a crescut foarte mult in ultimii ani, inca nu se cunosc in totalitate posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea asupra sanatatii si mediului. Aceasta lipsa a informatiilor a determinat o mai atenta si continua cercetare in domeniu. Datorita dimensiunilor lor, nanoparticulele preparate se comporta diferit fata de materialele bulk, putand patrunde in organism extrem de usor, determinand astfel efecte adverse. Din acest motiv, evaluarea riscurilor reprezinta un proces complex ce necesita noi abordari printr-o cooperare internationala cat mai stransa.

Astfel, obiectivul principal al proiectului NanoSustain este acela de a explora, examina si dezvolta noi solutii in vederea producerii, utilizarii si tratamentului final al nanomaterialelor si a produselor ce le contin. Acest lucru se va baza pe un studiu cat mai detaliat referitor la caracterizarea hazardului si evaluarea impactului pe care nanomaterialele selectate il au asupra mediului dar si asupra economiei.  

Scurta descriere a planului de lucru:

WP1 – managementul proiectului

WP2 – evaluarea rezultatelor obtinute in urma caracterizarilor

  • validarea rezultatelor  – intercalibrarea si colaborarea intre laboratoare

WP3 – caracterizarea hazardului si evaluarea impactului

  • obtinerea de nanomateriale sub forma de pulberi pentru testarea completa;
  • evaluarea proprietatilor fizico-chimice precum si a concentratiei de nanoparticule relevante pentru studiul (eco) toxicologiei;
  • stabilirea unei legaturi intre concentratia de nanoparticule si efectul produs;
  • obtinerea unor protocoale pentru caracterizarea nanoparticulelor;  WP4 – evaluarea tehnologica si a ciclului de viata

WP5 – dezvoltarea de solutii inovative pentru tratamentul final si reciclare

WP6 – diseminarea si prezentarea rezultatelor