Utilizarea structurilor de tip ghid integrat in substrat pentru masurarea permitivitatii materialelor dielectrice in domeniul microundelor - SIWcell


Obiectivele proiectului

Scopul proiectului va fi atins prin realizarea a trei obiective majore:
Obiectiv 1: Elaborarea unui model de celula pentru determinarea permitivitatii materialelor dielectrice lichide si solide, utilizand structuri cu mediul de transmisiune de tip ghid integrat in substrat (SIW) si dispozitive specifice pentru evitarea propagarii in exteriorul celulei de masura.

Obiectiv 2: Proiectarea si realizarea unui sistem de masura scalar care sa permita analiza variatiei amplitudinii semnalelor transmise si/sau reflectate de celula de masura (in functie de modelul optim ales pentru o anumita categorie de materiale dielectrice), astfel incat sa poata fi determinate proprietatile materialului analizat. Banda de frecvente testata deja este 5 - 6 GHz, putand fi extinsa la 4 - 7 GHz in baza unor schimbari minore ale sistemului. Factorul decisiv este reprezentat de celula de masura, deoarece aceasta are o largime de banda limitata.

Obiectiv 3: Dezvoltarea unui model electromagnetic al celulei de masura care sa asigure o prelucrare adecvata a rezultatelor experimentale in vederea determinarii cu o precizie acceptabila a permitivitatii mostrei masurate.