E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 12
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din România.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
29 August 2019
Activități în cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitățile de tip A.  Stimularea transferului de cunoștințe

 • Sub-activitatea A1. Identificarea și formularea ofertei de expertiză și rezultate
  Va invitam sa accesati Broșura privind oferta de expertiză, servicii CD și echipamente a IMT București  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive și sisteme pentru unde milimetrice.  În broșură sunt prezentate expertiza, facilitățile tehnologice și serviciile de simulare/modelare/proiectare asistată de calculator, de procesare tehnologică, de caracterizare, de fiabilitate și caracterizare în înalta frecvență, pe care IMT le pune la dispoziție partenerilor din industrie. 

 • Sub-activitatea A2. Asistentă directă acordată întreprinderilor și A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile.
  Au continuat întâlnirile cu firme interesate de oferta de expertiză a IMT.

 • Sub-activitatea A.5. Identificarea de noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe.
  Specialiștii ITT din proiect au identificat noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștinte și discuta oportunitățile de colaborare cu Centre de Transfer Tehnologic.

Activitățile de tip B și C.

Vă reamintim că este deschis apelul de proiecte de tip B- accesul întreprinderilor la facilități, instalații, echipamente și tip C- Activitați de transfer de abilitați/ competențe CD și de sprijinire a inovării: http://www.imt.ro/TGE-PLAT/apel_proiecteB,C.php. Apelul de proiecte este cu depunere continuă, până la epuizarea fondurilor alocate.

Activitățile de tip D.  Activități de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă

Începând din 8 martie 2018 sunt în implementare 6 proiecte de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă cu firme:

 • Sistem de imagistică pasivă cu unde milimetrice pentru scanarea rapidă a persoanelor, cu aplicație in domeniul securității (ACCENT PRO 2000 SRL-IMT)
 • Sistem Optic Formator de imagine de înaltă calitate, cu elemente optice difractive, în domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor (PRO OPTICA SA-IMT)
 • Platformă senzitivă cu senzor SAW pentru detecția de gaze inflamabile, potențial explozive (SC ROM-QUARTZ SA- IMT)
 • Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de securitate (SC OPTOELECTRONICA-2001 SA- IMT)
 • Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) și tehnologie de realizare a acestora (ROVSOL SRL- IMT)
 • Microsenzori electrochimici pentru detecția rapidă și selectivă a pesticidelor (SC DDS DIAGNOSTIC SRL - IMT)

Informații de interes pentru firme

 • TRANSFERUL TEHNOLOGIC ȘI FIRMELE INOVATIVE: CONCEPTE, METODE ȘI INSTRUMENTE ȘTIINȚIFICE SUPORT
  Serie de prezentări - Sub această denumire generică, s-a deschis o serie de prezentări de concepte de bază, metode și instrumente știintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potențial generator și catalizator al inovării în companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

Vă propunem spre studiu un nou articol: Proiectarea robustă (Robust Design), instrument eficient în procesul de transfer tehnologic și inovare" - autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-București, specialist proprietate intelectuală și transfer tehnologic în cadrul proiectului TGE PLAT.

Toate articolele pot fi consultate aici.

Competiții și informații de interes pentru firme

I. Lansări competiții în cadrul PNIII:

Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) a lansat, în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 - 2020 (PNCDI III), competiţiile:

II. Open call - Mobility Grants 2019

Competiţia pentru „Proiecte de Mobilităţi” finanțată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 (fondul bilateral) este deschisă.
Bugetul alocat competiţiei este de 90.000 euro, valoarea maximă pentru efectuarea unei mobilităţi fiind de 1.200 euro pentru mobilităţi România -Norvegia/Norvegia - România.

Prin această competiţie se urmăreşte facilitarea întâlnirii dintre cercetătorii din Norvegia şi România, pentru stabilirea de parteneriate materializate în propuneri de „Proiecte colaborative de cercetare”.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor: până la epuizarea bugetului, dar nu mai târziu de 20 noiembrie 2019.

Documentele asociate competiţiei sunt disponibile la adresa: https://uefiscdi.ro/eea-proiecte-de-mobilitati (RONOMG2019)


Informații privind evenimente de interes general pentru domeniul proiectului
 • INTERNATIONAL SEMICONDUCTOR CONFERENCE 2019 (CAS), eveniment IEEE, organizat anual de catre INCD pentru Microtehnologie-IMT București

Cea de-a 42-a ediție a Conferinței Internationale de Semiconductori se desfașoară anul acesta în intervalul 9- 11 octombrie 2019, la Sinaia.
Informații complete se gasesc la adresa www.imt.ro/cas

Vor fi sustinute 107 lucrari dintre care 12 lucrari invitate. Programul conferintei va fi afisat pe site la inceputul lunii sptembrie.

Tematicile conferinței sunt: Nanoscience and Nanoengineering; Micro- and nanophotonics and Optoelectronics; Microwave and Millimeter Wave Circuits and Systems; Microsensors and Microsystems; Modelling; Semiconductor Devices; Integrated Circuits.

Lucrările acceptate și prezentate la conferintă vor fi publicate în CAS 2019 Proceedings și ulterior vor fi disponibile pe IEEE Xplore Digital Library
CAS 2019 vă oferă oportunitatea de a interacționa cu specialisti de renume, invitați din mediul academic și industrial din țări precum Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Franta, Grecia, Italia, Olanda ce vor prezenta cele mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniile conferintei.

Înregistrarea este deschisă, termen limită 20 septembrie 2019. https://www.imt.ro/cas/registration.php
Participanții care se înregistrează si plătesc taxa până la data de 31 august beneficiază de taxă redusă.

 • EVENIMENT TEMATIC TGE-PLAT.

Un nou eveniment tematic TGE-PLAT va avea loc la sfârșitul lunii octombrie a.c. Revenim cu informații.

 • European Forum for Electronic Components and Systems (EFECS2019)

EFECS este un forum international dedicat componentelor și sistemelor electronice și va avea loc la Helsinki în perioada 19-21 noiembrie 2019.

Organizatorii AENEAS, ARTEMIS-IA, EPoSS, ECSEL Joint Undertaking și Comisia Europeană, EUREKA si-au unit forțele pentru a reuni principalii actori din domeniu. EFECS oferă numeroase oportunități de a afla mai multe despre cele mai recente rezultate din domeniu, cooperari și posibilități de finanțare.

Toate detaliile evenimetului sunt disponibile la adresa: https://efecs.eu/

 • EURONANOFORUM 2019- NANOTECHNOLOGY AND ADVANCED MATERIALS PROGRESS UNDER HORIZON2020 AND BEYOND
  12-14 iunie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti

  În perioada 12-14 iunie, la Palatul Parlamentului din București a avut loc cel mai important forum european din domeniul nanotehnologiilor și materialelor avansate.

  Pe site-ul conferinței https://www.euronanoforum2019.eu/, la rubrica "after event" gasiti prezentarile pentru care autorii și-au dat acceptul pentru afișare, un scurt video al conferinței, galeriile foto și posterele premiate.

  Pe scurt despre EuroNanoForum 2019:

  • au participat aproximativ 500 de persoane din 37 de țări (Argentina; Austria; Belgium; Bulgaria; Croatia; Cyprus; Czech; Denmark; Finland; France; Germany; Greece; Hungary; Indonesia; Italy; Japan; Jordan; Korea; Luxembourg; Malta; Mexico; Netherlands; Nigeria; Norway; Pakistan; Poland; Portugal; Republic of Moldova; Romania; Russian Federatioin; Slovakia; Slovenia; Spain; Sweden; Switzerland; United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United States of America);
  • EuroNanoForum 2019 a cuprins 1 sesiune Welcome, 3 sesiuni plenare, 15 sesiuni paralele, o sesiune de postere și proiecte H2010/NMBP, 8  workshopuri, o sesiune de brokeraj și o Expoziție industrială și de cercetare - deschisă pe toata durata conferinței;
  • 128 speakeri și moderatori  în total, dintre care 92 speakeri și moderatori la cele 3 sesiuni plenare, 15 sesiuni paralele  și  53 speakeri și moderatori  la cele 8 workshopuri;
  • 85 de prezentări susținute în cadrul celor 3 sesiuni plenare, 15 sesiuni paralele;
  • 22 de expozanți care și-au prezentat rezultatele și au demonstrat implicarea în domeniul nanotehnologiei și materialelor avansate;
  • 89 de Postere pe tematica NMBP prezentate;
  • 16 postere  au fost prezentate în cadrul sesiunii dedicate studenților;
  • 30 proiecte H2020/NMBP în cursa pentru cel mai bun proiect;
  • 180 de întalniri între 68 de participanți la brokeraj din 19 țări, provenind din institute de cercetări, universități, IMM-uri, start-up-uri, companii, clustere.
  • 13 parteneri media au ținut la curent publicul larg cu informații despre pregătirea și desfașurarea evenimentului.

Management Comunicare TGE-PLAT