• CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

E-newsletter CESMIN

Numarul 1, Octombrie 2020

COMPETIȚII. APELURI DE PROIECTE.

1. BiodivRestore Call Announcement

Apel transnational de proiecte 2020-2021 „Conservarea și restaurarea ecosistemelor degradate și a biodiversității acestora, inclusiv al accentului pe sistemele acvatice” organizat în comun de BiodivERsA și Water JPI.

Un webinar va fi organizat in 27 octombrie 2020 (14:00- 15:30 CET) pentru a raspune aplicantilor la toate intrebarile despre acesta competitie. Va puteti inregistra  aici.
Textul apelului este disponibil la adresa: http://www.waterjpi.eu/joint-calls/joint-call-2020-biodivrestore/call-document-biodivrestore-3.pdf
Informatii detaliate: http://www.waterjpi.eu/joint-calls/joint-call-2020-biodivrestore
_____________

2. Apel “Innovation Fund Large Scale Projects - Programul “Innovation Fund” InnovFund-LSC-2020-two-stage

Acest apel vizeaza proiecte privind tehnologiile si procesele cu emisii reduse de carbon din toate sectoarele reglementate de Directiva 2003/87 /CE.
Depunerea si evaluarea propunerilor vor avea loc in doua etape.
Termen limita pentru trimiterea propunerilor (etapa 1): 29 octombrie 2020, ora 17:00 (CET)
Termenul limita pentru etapa a 2-a: 23 iunie 2021, ora 17:00 (CET)
Detalii despre apelurile din cadrul programului Innovation Fund: https://ec.europa.eu/inea/en/innovation-fund/calls-proposal
_____________

3. ACT – "Accelerating CCS Technologies"
Obiective: 
• Facilitarea cercetării, dezvoltării și inovării în domeniul captării și stocării CO2;
• Stimularea dezvoltării proiectelor care vizează accelerea și maturizarea tehnologiei CCS.

Finanțator: Comisia Europeană, ERA-NET Co fund
Depunerea și evaluarea se vor face în două etape (pre-propuneri și propuneri finale). Consorțiile pre-propunerilor câștigătoare vor fi invitate să depună propunerea finală de proiect.
Instituțiile care aplică pentru finanțare trebuie să fie eligibile conform regulilor naționale de finanțare ale țărilor din care fac parte.
Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, întreprinderi mari), organizații de cercetare (institute de cercetare, universități etc.).
Informații despre apel și procedura de depunere sunt disponibile pe site-ul proiectului: http://www.act-ccs.eu.
Pachetul de informații național ERANET/ERANET Cofund este disponibil aici.
Data limită pentru depunerea pre-propunerilor este  10 noiembrie 2020.
_____________

4. Proiecte bilaterale România-Comunitatea VALONĂ-BELGIA
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat lansarea competiţiei Proiecte bilaterale România-Comunitatea VALONĂ-BELGIA, din cadrul Programului P3 - Cooperare Europeană şi Internaţională, Subprogramul 3.1 – Bilateral/multilateral, Proiecte de mobilități.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este 30 octombrie 2020, ora 14:00.
Platforma de depunere on-line a cererilor de finanțare este disponibilă din data de 15.10.2020 la adresa: http://uefiscdi-direct.ro. Mai multe detalii: https://uefiscdi.gov.ro/proiecte-mobilitati
_____________

5. Joint Transnational Call for Proposals (2021) for European Innovative Research & Technological Development Projects in Nanomedicine
Sub umbrela EuroNanoMed III, va fi lansat al 12-lea apel comun transnațional pentru finanțarea proiectelor multilaterale de cercetare inovatoare în domeniul nanomedicinei. Este probabil ca acest apel să se deschidă la: 16 noiembrie 2020. Termenul limită de depunere a pre-propunerilor: 21 ianuarie 2021. Termenul limită de depunere a propunerilor complete: 10 iunie 2020.
Solicitanții interesați din tarile Belgia, Bulgaria, Cehia, Egipt, Estonia, Franta, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Taiwan si Turcia sunt încurajați să inițieze contacte științifice cu potențiali parteneri ai consorțiului de proiect: https://www.euronanomed.net/partnering-tool/ (EuroNanoMed partnering tool). Preliminary Announcement.

EVENIMENTE

1. ATELIER DE LUCRU organizat de COMISIA EUROPEANĂ
În data de 9 octombrie 2020 a avut loc un Atelier de lucru online, organizat de Comisia Europeană, dedicat părților interesate de principalele modificări ale acordul de finanțare Orizont Europa. Scopul evenimentului a fost de a angaja participanții într-un schimb de discuții deschis cu privire la principalele noutăți ale modelului acordului de finanțare Orizont Europa.
Aici este disponibila inregistrarea evenimentului si de asemenea disponibile pentru consultare prezentarile:
- The Horizon Europe MGA: general overview, state of play & financial provisions
- Systems and Process Audits
- Exploitation, IPR & Open Science in Horizon Europe
________________

2. International Networking Event- European Green Deal Call
Consiliul de cercetare științifică și tehnologică din Turcia (TÜBİTAK) organizează online H2020 Green Deal Call- International Networking Event in data de 23 octombrie 2020. Evenimentul se concentrează pe următoarele zone Green Deal din Orizont 2020:
- Increasing climate ambition
- Clean, affordable and secure energy
- Industry for a clean and circular economy
- Energy and resource efficient buildings
- Sustainable and smart mobility
- Farm to fork
- Biodiversity and ecosystems
- Zero-pollution, toxic-free environments
- Strengthening knowledge
- Empowering citizens
Înscrierile la eveniment sunt deschise și vă puteți înscrie pe pagina de înregistrare a evenimentului. Vă invităm să accesați agenda evenimentului.
_______________

3. Digital Conference on Industrial Technologies 2020 “Transition to Sustainable Prosperity”
▪ IndTech2020 Conference 27 octombrie 2020 ▪ DECHEMA - Symposium | 28 octombrie 2020

Această conferință va avea loc sub auspiciile Presedinției Germaniei a Consiliului UE.
IndTech2020 ofera o platforma pentru participanti din organizatii de cercetare, industrie si factori de decizie politica pentru a discuta tendintele viitoare, provocarile tehnologice si etapele urmatoare necesare pentru modelarea si consolidarea viitoarelor politici industriale si de cercetare europene in domeniul tehnologiilor generice esentiale: nanotehnologii, materiale avansate, biotehnologii si fabricatie avansata. In sectiunea “Marketplace“ puteti gasi oferte si solicitari de colaborare pentru participare in proiecte europene, expertiza participantilor pentru diverse domenii de cercetare, prezentari de servicii si produse. Participantii se pot inregistra pana la data de 27 octombrie 2020. Detalii: https://www.indtech2020.eu
________________

4. PHOTONICS21 TOWARDS HORIZON EUROPE, 5 noiembrie 2020, orele 10:00- 12:00
Scopul acestei intalniri online este de a prezenta noutati depre viitorul program Horizon Europe si de a oferi o actualizare cu privire la starea platformei Photonics21. Draft agenda. Participarea la eveniment este gratuita cu inregistrare prealabila: Detalii: https://www.photonics21.org/events-workshops/2020/09/09_2020_Photonics21_information_session.php
________________

5. EFECS 2020 - European Forum for Electronic Components and Systems, 25 – 26 noiembrie 2020
Tematica: ‘Our Digital Future’

Organizatori: AENEAS, ARTEMIS-IA, EPoSS, ECSEL Joint Undertaking, Comisia Europeana, in cooperare cu EUREKA, cu suportul BMBF.
EFECS 2020 ofera diverse posibilitati de networking pentru gasire de parteneri si formare de consortii: prezentari de postere la expozitia online, interactiuni prin chat, interactiuni prin intermediul ECS Collaboration Tool– platforma online pentru prezentarea/cautarea unor ideii de proiecte, cautare/gasire de parteneri.
La forumul EFECS 2020, in data de 25 noiembrie 2020, va fi lansat apelul comun a doua clustere EUREKA 2021 EURIPIDES2/PENTA Joint call. Termenele limita pentru acest apel: etapa 1: 26 februarie 2021, etapa 2 (propunerea in forma completa): 28 mai 2021. Detalii: https://efecs.eu/

INFORMAȚII UTILE

1. Webinarii organizate de European IP Helpdesk:

  • Webinar: The Value of Intangible Assets, 27 octombrie 2020 http://www.iprhelpdesk.eu/event/webinar-value-intangible-assets
    Vor fi abordate urmatoarele subiecte: cum si cand trebuie evaluate bunurile necorporale; intelegerea conceptelor „valoare” versus „pret”; gestionarea evaluarii proprietatii intelectuale.
  • Webinar: The Importance of IP for SMEs, 28 octombrie 2020, 10.30-11.45 am (CEST – Central European Summer Time) http://www.iprhelpdesk.eu/event/webinar-importance-ip-smes-0
    Participantii vor fi informati cu privire la proprietatea intelectuala, drepturile de proprietate intelectuala, probleme uzuale ale IMM-urilor in activitatile lor zilnice, de ce proprietatea intelectuala ar trebui sa fie o parte integranta a strategiei de afaceri, instrumente pentru protectia proprietatii intelectuale (ex. brevetele), institutiile la care se poate apela pentru ajutor.
    La acest webinar nu se percepe taxa de participare.
  • Webinar: Impact and Innovation in Horizon 2020 – a Guide for Proposers, 24 noiembrie 2020, 10:30 - 12:00 pm (CET – Central European Time UTC +1) http://www.iprhelpdesk.eu/event/webinar-impact-and-innovation-horizon-2020-guide-proposers-0
    Vor fi prezentate aspecte privind impactul si inovarea in propunerile de proiecte Orizont 2020, exploatarea rezultatelor proiectului, drepturi de proprietate intelectuala asupra rezultatelor proiectului, suport si surse de informatii despre drepturile de proprietate intelectuala.
    La acest webinar nu se percepe taxa de participare.

________________

2. Vă invităm să accesați o Prezentare în limba română a viitorului program european pentru cercetare și inovare Orizont Europa- Investim pentru a ne modela viitorul, realizată de către Comisia Europeană.
_________________

3. Parteneriatele europene din viitorul program-cadru de cercetare și inovare "Orizont Europa" (2021-2027)

Comisia Europeană a publicat propunerile pentru parteneriate pe pagina web dedicată programului Orizont Europa.
Parteneriate europene reprezintă instrumentele-cheie în cercetarea și inovarea europeană. Sunt instrumente flexibile, prin care Comisia Europeană, Statele Membre și alți investitori (inclusiv din țări din afara Europei) derulează în comun programe de cercetare și inovare pe o tematică predefinită. Practic, parteneriatele europene sunt mecanisme prin care Comisia Europeană cofinanțează programe naționale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, cu fonduri din Programul-Cadru de Cercetare și Inovare Orizont Europa (2021 - 2027).

Parteneriatele propuse de către Comisia Europeană, cu sprijinul Statelor Membre, pentru perioada 2021 - 2027, sunt grupate pe 5 domenii:

  • Sănătate;
  • Digital, industrie și spațiu;
  • Climă, energie și mobilitate;
  • Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu;
  • Parteneriate transversale.

Ministerul Educației și Cercetării a organizat in data de 8 septembrie 2020 o dezbatere privind participarea României la Parteneriatele europene din viitorul program-cadru de cercetare și inovare «Orizont Europa» (2021-2027), urmata de o consultare publică privind cele 14 parteneriate europene si de un dialogul structurat cu ministerele interesate în implicarea activa în parteneriatele europene CDI.

Vă invităm să consultați:
- Discursul susținut de ministrul Monica Anisie în cadrul dezbaterii „Investițiile în cercetare: o prioritate și o necesitate pentru România, pentru Parteneriatele europene din viitorul program-cadru de cercetare și inovare Orizont Europa"
- Prezentarea “Reforma parteneriatelor europene CDI – între investiții europene și măsuri naționale de finanțare a excelenței în cercetare”, susținută de către Secretarul de Stat Dragoș Ciuparu la reuniunea din data de 8 septembrie 2020.  
_______________

4. O sesiune Informativă cu privire la noul program cadru European: ORIZONT EUROPA, eveniment online de prezentare a noului program, a avut loc în data de 9 Septembrie 2020 și a fost deschisă de Secretarul de Stat Dragoș Ciuparu.

Sesiunea informativă a fost organizată de către Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul centrelor suport:
- CESMIN - CEntru Suport pentru cooperare europeană în Micro - și Nanotehnologii, INCD pentru Microtehnologie- IMT București (www.imt.ro/CESMIN)
- BioNanoTech-Suport - Centru suport pentru proiecte Orizont 2020, Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" (www.bionanotech.ro/)
- PREPARE - Centrul Suport Orizont 2020 pentru managementul proiectelor europene și promovare europeană , INCD pentru Optoelectronică - INOE 2000 (https://inoe.ro/ro/)

Programul a cuprins pe lângă prezentările Centrelor suport, prezentare generala Orizont Europa, Widening în Orizont Europa, prezentare EIC - European Innovation Council, prezentare Misiuni în Orizont Europa Panel Widening, și best practices, exemple de proiecte H2020. Prezentările susținute pot fi consultate la adresa: https://www.imt.ro/CESMIN/evenimente.php.
___________________

5. Vă invităm să accesați articolul "Centrul CESMIN, promotor al colaborării europene în știință și tehnologie", publicat in Revista Market Watch numarul 228 din luna Octombrie (paginile 30-31).
___________________
Împreună putem îndrăzni mai mult!
Scrieți-ne pe adresa [email protected], iar un membru al echipei vă va contacta cât mai curând.

De ce IMT Bucuresti?
Extranet
E-newsletter
Evenimente

Proiect co-finanțat din Fondul European De Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.