• CESMIN

  Impreuna putem indrazni mai mult!

 • CESMIN

  Impreuna putem indrazni mai mult!

 • CESMIN

  Impreuna putem indrazni mai mult!

 • CESMIN

  Impreuna putem indrazni mai mult!

E-newsletter CESMIN

Numarul 10, Ianuarie 2023

COMPETIȚII. APELURI PENTRU PROPUNERI PROIECTE HORIZON EUROPE si TRANSNATIONALE

1. Comisia Europeana a adoptat in data de 6 decembrie 2022 programele de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024.

 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - General introduction Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - EU Missions Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - Cluster 1 Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - Cluster 2 Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - Cluster 4 Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - Cluster 5 Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - Cluster 6 Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) - European Innovation Ecosystems Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) – MSCA Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) – Infrastructures Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) – WIDERA Download
 • Horizon Europe Work programme (2023-24) – Annexes Download

2. APELURI ORIZONT EUROPA LANSATE IN LUNA DECEMBRIE 2022

A. Apeluri in cadrul Pillar I – EXCELLENT SCIENCE

 • MSCA COFUND 2022 HORIZON-MSCA-2022-COFUND-01. Termen limita pentru depunerea propunerilor COFUND: 9 februarie 2023.
 • MSCA Staff Exchanges 2022 HORIZON-MSCA-2022-SE-01. Termen limita pentru depunerea propunerilor SE: 8 martie 2023.

B. Apeluri in cadrul Pillar II – GLOBAL CHALLENGES AND EUROPEAN INDUSTRIAL COMPETITIVENESS

CLUSTER 4. DIGITAL, INDUSTRY AND SPACE

 • Destination 1: Climate neutral, Circular and Digitised Production

Call - TWIN GREEN AND DIGITAL TRANSITION 2023 HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01.
Termen limita pentru depunerea propunerilor: 20 aprilie 2023

 • Destination 2: Increased Autonomy in Key Strategic Value Chains for Resilient Industry

Call - RESILIENT VALUE CHAINS 2023 TWO STAGE HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-TWO-STAGE.
Termene limita pentru depunerea propunerilor: 07 martie 2023; 5 octombrie 2023

Call - RESILIENT VALUE CHAINS 2023 HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01.
Termen limita pentru depunerea propunerilor: 20 aprilie 2023

 • Destination 4: Digital & Emerging Technologies for Competitiveness and Fit for the Green Deal

Call - Digital and emerging technologies for competitiveness and fit for the Green Deal HORIZON-CL4-2023-DIGITAL-EMERGING-01.
Termen limita pentru depunerea propunerilor: 29 martie 2023

Call - Digital and emerging technologies for competitiveness and fit for the Green Deal HORIZON-CL4-2023-DIGITAL-EMERGING-01-CNECT.
Termen limita pentru depunerea propunerilor: 29 martie 2023

CLUSTER 5. CLIMATE, ENERGY AND MOBILITY
Call - Cross-sectoral solutions for the climate transition HORIZON-CL5-2023-D2-01.
Termen limita pentru depunerea propunerilor: 18 aprilie 2023

3. APELURI TRANSNATIONALE

Scopul apelului comun este cercetarea bazata privind materiile prime non-combustibile si nealimentare (minerale si metale primare si secundare) care abordeaza unul sau mai multe domenii ale economiei circulare. Ca obiectiv general, cercetarea propusa ar trebui sa demonstreze in mod clar potentialul de a promova aprovizionarea, procesarea, productia, consumul si reciclarea durabila si responsabila a materiilor prime primare si secundare intr-o economie circulara, tinand seama si de aspectele non-tehnologice adecvate , probleme sociale, de sanatate si economie circulara.
Site anunt apel: https://www.era-min.eu/joint-call/era-min-joint-call-2023. Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 30 martie 2023, 17:00 CET.

Propunerile trebuie sa fie aliniate cu unul dintre cele doua subiecte QuantERA Call 2023: Fenomene si resurse cuantice (QPR); Stiinta cuantica aplicata (AQS).
Proiectele finantate vor aborda urmatoarele domenii: Quantum communication; Quantum simulation; Quantum computation; Quantum information sciences; Quantum metrology sensing and imaging. Lansare apel: 26 ianuarie 2023
Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 11 mai 2023, 17:00 CET
Pre-anunt: https://quantera.eu/call-2023-pre-announcement/

Evenimente de informare si brokeraj organizate de Comisia Europeana 

1. EU Missions info days, 17 – 18 ianuarie 2023, online

Acest eveniment va informa posibilii participanti la apeluri cu privire la noile topici incluse in programul de lucru 2023 pentru EU Missions, respectiv despre oportunitatile de finantare a proiectelor care ajuta la atingerea obiectivelor Misiunilor UE in domeniile sanatate, clima si mediu.

2. Horizon Europe Info Day - Cluster 1 HEALTH, 19 ianuarie 2023 si CLUSTER Health - Horizon Europe Brokerage Event 2023, 20 ianuarie 2023

Ziua de informare va furniza informatii cu privire la tematicile programului de lucru 2023 pentru Cluster 1 – Sanatate, Pillar 2. Acest cluster cuprinde 6 destinatii, intre care si Consolidarea potentialului noilor instrumente, tehnologii si solutii digitale pentru o societate sanatoasa; Mentinerea unei industrii de sanatate inovatoare, durabile si competitiva la nivel global.
Ziua de informare este urmata de un eveniment de brokeraj organizat de Horizon Europe CL1 National Contact Points - HNN3.0 initiative si Comisia Europeana. Evenimentul de brokeraj este dedicat formarii de parteneriate intre participantii interesati de apelurile 2023 lansate de CL 1 – Sanatate si Misiunea Cancer. Vor participa companii, universitati, organizatii de cercetare, sectorul public, ONG-uri, spitale, asociatii de pacienti.

3. Webinar: Horizon Europe Coordinators’ Day on Grant Agreement Preparation, 2 februarie 2023, hibrid - Brussels, Belgia si online

Acest webinar este destinat in mod special coordonatorilor de propuneri Orizont Europa care au primit o scrisoare de invitatie pentru inceperea pregatirii acordului de grant. Participantii la propuneri si alte parti interesate pot de asemenea sa participe.
Subiecte abordate: Funding & Tenders Portal - Identity and access management; Overview of the grant preparation process; Your organisation: legal status and financial capacity; Legal and financial issues; Fraud prevention, detection and correction; Scientific/Technical description of the project: Description of Action; IT tools, support and practical details; Dissemination and Exploitation of project results.

4. Webinar “Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?”, 9 februarie 2023

Acest webinar prezinta modul in care va fi implementata finantarea cu sume forfetare.

5. Prezentarile sustinute in cadrul Zilelor de informare pentru prezentarea apelurilor 2023 din cadrul noilor programe de lucru pentru perioada 2023-2024, organizate in luna decembrie 2022, sunt disponibile online (link din programul fiecarui eveniment):

Evenimente de informare si brokeraj organizate de platforme tehnologice europene, asociatii, clustere 

1. ECS BROKERAGE 2023, Brussels, Belgia, 7-8 februarie 2023
Acest eveniment combina activitatile de brokeraj ale asociatiilor AENEASEPoSS si Inside intr-un singur eveniment de networking dedicat propunerilor de proiecte din domeniul Componentelor si Sistemelor Electronice (ECS).
Evenimentul faciliteaza colaborarea intre comunitatile ECS, aducand impreuna experti si propuneri de proiecte, utilizand platforma ECS Collaboration Tool.
Evenimentul va include prezentari privind apelurile KDT 2023, Agenda Strategica de Cercetare si Inovare ECS-SRIA 2023, prezentarea unor idei pentru propuneri de proiecte si alte prezentari.

2. Green Smart Systems Webinars organizate de EPoSS si microTEC Südwest, online
- Manufacturing of Greener Smart Systems: State of the Art and Future Challenges, 2 martie 2023
- Applications of Smart Systems for Greener Factories and Infrastructures: State of the Art and Future Challenges, 25 aprilie 2023
Evenimentele vor prezenta noutati din electronica, tehnologia microsistemelor si nanotehnologii, ce reprezinta tehnologii transversale care faciliteaza functii cheie ale multor produse din secolul XXI. Acestea au un impact deosebit asupra industriei auto, ingineriei mecanice, opticii, tehnologiei medicale si biotehnologiilor. Obiectivele in viitor sunt de a asigura durabilitatea mediului, de a spori eficienta energetica a sistemelor electronice in sine si de a asigura productia lor eficienta din punct de vedere al resurselor.

Reteaua nationala a organizatiilor publice si private interesate de cooperarea europeana în domeniul micro- si nanotehnologiilor

CEntru Suport pentru cooperare europeana în MIcro- si Nanotehnologii (CESMIN) (www.imt.ro/CESMIN) va invita sa faceti parte din Reteaua Nationala a organizatiilor publice si private interesate de cooperarea europeana în domeniul micro- si nanotehnologiilor. Scopul retelei este cresterea participarii organizatiilor din România la competitiile europene si implicit cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare alocate pentru Orizont Europa si alte programe asociate.

Reteaua, in curs de formare, se adreseaza tuturor organizatiilor de cercetare publice si private interesate de cooperare în domeniul micro si nanotehnologiilor.
Membrii retelei:

 • au acces gratuit la baza de date CESMIN, care urmareste eficientizarea circulatiei informatiei utile pentru participarea la competitiile europene din domeniul micro-nanotehnologiilor;
 • pot participa la ateliere de lucru CESMIN privind elaborarea unor propuneri de proiecte europene;
 • pot participa la evenimentele de informare organizate de CESMIN cu privire la programele europene;
 • beneficiaza de vizibilitate sporita pe plan european (publicare oferta/profil organizatie pe pagina web in limba engleza);
 • beneficiaza de informare prin buletinele electronice CESMIN;
 • sunt invitati la dezbateri referitoare la:  strategii de cercetare,  strategii de participare la propuneri de proiecte europene, cresterea ratei de succes, cum sa scriem un proiect si cum sa adresam convingator tematicile apelului cat si sectiunile unei propuneri (Excelenta, impact implementare).

De asemenea beneficiaza de prioritate în acordarea serviciilor oferite de CESMIN, respectiv:

 • Asistenta pentru redactarea ofertei de participare la programele europene;
 • Cautarea de parteneri adecvati;
 • Diseminarea ofertelor organizatiilor din România pentru diverse competitii;
 • Asistenta în redactarea de propuneri de proiecte;

Cei interesati sunt rugati sa completeze Expresia de interes si sa o transmita la adresa [email protected] pâna la data de 31.01.2023.

Multumim celor care au acceptat propunerea noastra si au semnat acordul de parteneriat.
___________________
Pentru a primi în continuare buletinul CESMIN, va rugam sa va înregistrati aici.
Dezabonare
.
___________________
Împreuna putem îndrazni mai mult!
Scrieti-ne pe adresa [email protected], iar un membru al echipei va va contacta cât mai curând.

De ce IMT Bucuresti?
Extranet
E-newsletter
Evenimente

Proiect co-finantat din Fondul European De Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.mfe.gov.ro
Conţinutul acestui website nu reprezinta în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.