• CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

E-newsletter CESMIN

Numarul 6, Ianuarie 2022

Rețeaua națională a organizațiilor publice și private interesate de cooperarea europeană în domeniul micro- și nanotehnologiilor

CEntru Suport pentru cooperare europeană în MIcro- și Nanotehnologii (CESMIN) (www.imt.ro/CESMIN) vă invită să faceti parte din Rețeaua Natională a organizatiilor publice și private interesate de cooperarea europeană în domeniul micro- si nanotehnologiilor. Scopul retelei este creșterea participării organizațiilor din România la competițiile europene și implicit creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare alocate pentru Orizont Europa și alte programe asociate.

Rețeaua se adreseaza tuturor organizatiilor de cercetare publice și private interesate de cooperare în domeniul micro și nanotehnologiilor.
O descriere succintă a rețelei găsiți atașată la prezentul e-mail.
Membrii retelei:

  • au acces gratuit la baza de date CESMIN, care urmareste eficientizarea circulatiei informatiei utile pentru participarea la competitiile europene din domeniul micro-nanotehnologiilor;
  • pot participa la ateliere de lucru CESMIN privind elaborarea unor propuneri de proiecte europene;
  • pot participa la evenimentele de informare organizate de CESMIN cu privire la programele europene;
  • beneficiaza de vizibilitate sporita pe plan european (publicare oferta/profil organizatie pe pagina web in limba engleza);
  • beneficiază de informare prin buletinele electronice CESMIN;
  • sunt invitati la dezbateri referitoare la:  strategii de cercetare,  strategii de participare la propuneri de proiecte europene, cresterea ratei de succes, cum sa scriem un proiect si cum sa adresam convingator tematicile apelului cat si sectiunile unei propuneri (Excelenta, impact implementare).

De asemenea beneficiază de prioritate în acordarea serviciilor oferite de CESMIN, respectiv:

  • Asistenta pentru redactarea ofertei de participare la programele europene;
  • Cautarea de parteneri adecvați;
  • Diseminarea ofertelor organizațiilor din România pentru diverse competiții;
  • Asistență în redactarea de propuneri de proiecte;

Cei interesați sunt rugați să completeze Expresia de interes și să o transmită la adresa cesmin@imt.ro până la data de 31.01.2022.

Mulțumim celor care au transmis deja.

COMPETIȚII. APELURI PENTRU PROPUNERI PROIECTE HORIZON EUROPE si TRANSNATIONALE.

1. Advanced multi-sensing systems (Photonics Partnership) (RIA)
ID: HORIZON-CL4-2022-DIGITAL-EMERGING-01-03; Types of action: HORIZON Research and Innovation Actions; Deadline model: single-stage; Opening date: 21 December 2021; Deadline date: 05 April 2022 17:00:00 Brussels time

2. International cooperation in semiconductors (CSA)
ID: HORIZON-CL4-2022-DIGITAL-EMERGING-01-38; Types of action: HORIZON Coordination and Support Actions; Deadline model: single-stage; Opening date: 21 December 2021; Deadline date: 05 April 2022 17:00:00 Brussels time

3. Advanced characterisation methodologies to assess and predict the health and environmental risks of nanomaterials (RIA)
ID: HORIZON-CL4-2022-DIGITAL-EMERGING-01-35; Types of action: HORIZON Research and Innovation Actions; Deadline model: single-stage; Opening date: 21 December 2021; Deadline date: 05 April 2022 17:00:00 Brussels time

4. Primele apeluri de propuneri de proiecte Key Digital Technologies Joint Undertaking (succesorul ECSEL JU)
Apelurile 2021 cuprind trei cereri de propuneri (RIA, IA și CSA) care abordeaza 5 subiecte (doua generale, doua care abordeaza subiecte de importanța strategica și o acțiune de sprijin):
- HORIZON-KDT-JU-2021-1 IA
- HORIZON-KDT-JU-2021-1-IA - Focus Topic 1: Development of open-sources RISC-V building blocks
- HORIZON-KDT-JU-2021-2-RIA
- HORIZON-KDT-JU2021-2-RIA - FocusTopic 1: Processing solutions for AI at the edge addressing the design stack and middleware
- HORIZON-KDT-JU-2021-3-CSA - A Pan-European chip infrastructure for design innovation
Toate apelurile 2021 vor fi apeluri cu depunere intr-o singură etapa (Full Project Proposal).
Data estimata privind deschiderea apelurilor in portalul de finanțare și licitații (Funding & tender opportunities): 18 ianuarie 2022.
Termen limita de depunere a propunerilor de proiecte: 27 aprilie 2022.

Call-2022 – planificat sa fie lansat la mijlocul anului 2022 cu depunerea propunerilor de proiecte la sfarsitul verii 2022; proiectele selectate vor incepe in anul 2023.

Bugetul UE pentru call 2021 este de 208 MEuro, iar pentru call 2022 este de 240 MEuro. Bugetele nationale si topicile apelurilor vor fi anuntate din timp.
Detalii: https://www.ecsel.eu/news/ecsel-ju-develops-provisional-call-timelines-new-kdt-ju.

5. Apel pentru proiecte emergente in domeniul climatic lansat de catre EU Breakthrough Energy Catalyst  

Apelul vizeaza proiecte cu potențial ridicat în domeniile hidrogenului curat, combustibililor durabili pentru aviație, captarea directă a aerului și stocarea de energie pe termen lung. Termen estimat de depunere până la 31 decembrie 2027 (data de închidere a cererii de participare sau până când toate fondurile BEC sunt angajate în totalitate). Cei interesati de finanțare în prima jumătate a anului 2023 trebuie să își prezinte Partea I până la 13 mai 2022, moment în care Catalyst va efectua prima rundă de evaluări.
După 13 mai 2022, propunerile vor fi evaluate în mod continuu (nu mai puțin frecvent decât semestrial) până la data închiderii cererii de propuneri.
Un webinar informativ va avea loc pe 25 ianuarie 2022, pentru a răspunde întrebărilor privind cererea de propuneri. 
Formularul de inregistrare la webinar
.
Mai multe informatii: https://www.breakthroughenergy.org/catalyst-eu-rfp

EVENIMENTE VIITOARE organizate de Comisia Europeana cu privire la programul Horizon Europe

1. Webinar: Horizon Europe Coordinators' Day on Grant Agreement Preparation, 26 ianuarie 2022
Evenimentul este dedicat coordonatorilor de propuneri Orizont Europa care au primit invitatie pentru pregatirea acordului de grant. Sunt invitati participanti la propunerile de proiecte si alte parti interesate, inclusiv punctele nationale de contact. Pentru participarea la eveniment nu este necesara inregistrarea.
_____________

2. EU Industry Days 2022, Brussels, Belgia, 8 - 11 februarie 2022
EU Industry Days este evenimentul anual emblematic al Uniunii Europene, care va scoate in evidenta lideri industriali si politica industriala a UE.
Acest eveniment reprezinta platforma principala de discutii privind provocarile din industrie pentru o gama larga de parti interesate.
_____________

Evenimente de informare si brokeraj, cursuri de instruire

1. ECS Brokerage Event 2022, 18 – 19 ianuarie 2022, Hotel Le Plaza Brussels – organizat de platformele AENEAS, EPoSS si Inside (fosta platforma ARTEMIS).
Acest eveniment este dedicat propunerilor de proiecte in domeniul componentelor si sistemelor electronice (ECS). Evenimentul facilitează colaborarea intre comunitățile ECS, aducand impreuna experții si oferind informatii privind propuneri de proiecte, utilizand platforma ECS Collaboration Tool.
Evenimentul va include prezentari ale apelurilor pentru propunerile de proiecte 2022 in domeniul Key Digital Technologies (KDT), apeluri si clustere EUREKA.
_____________

2. FIT-4-NMP 1st Tech Transfer Online Interactive Workshop, 2 – 3 februarie 2022
Organizator: ASTP – Europe’s premier association of Knowledge Transfer professionals (www.astp4kt.eu)
Acest workshop este destinat persoanelor responsabile cu stabilirea colaborarilor intre mediul academic si industrie, care doresc sa-si perfectioneze abilitatile si sa-si imbunatateasca cunostintele despre complexitatea acestor colaborari din cercetare si dezvoltare.
Toti participantii la workshop vor primi un certificat de participare, incluzand punctajul CE (educatie continua) acordat, eligibil pentru utilizare in aplicatiile pentru recunoasterea globala RTTP*.
(*Registered Technology Transfer Professional (RTTP) este un standard international profesional pentru transferul de cunostinte si pentru personalul din universitati, industrie si laboratoare ale unor institutii de stat (https://attp.global)).
Agenda cursului de transfer tehnologic este disponibila in format pdf. aici si direct pe site-ul web al cursului.
Participantii eligibili: toate organizatiile inscrise in Registrul FIT-4-NMP Talented Newcomers si partenerii din consortiul FIT-4-NMP. Daca organizatia pe care o reprezentati nu este inca inclusa in acest registru si doriti sa o inscrieti, puteti verifica mai intai eligibilitatea regiunii din care faceti parte, apoi contactati coordonatorul proiectului.
Formularul de inregistrare la acest workshop este accesibil la adresa https://bit.ly/3Fiuvd0.
_____________

3. Conferinta Horizon Europe: The first assessment, 8 – 9 februarie 2022 – organizata de Science Business Network


In cadrul evenimentului vor fi prezentate evaluari ale unor aspecte cheie ale programului Orizont Europa: cum decurge procesul de depunere a aplicatiilor pentru propunerile de proiecte si evaluarea acestora, daca parteneriatele industriale sunt mai simple sau mai complicate decat in programul Orizont 2020, cum pot fi indeplinite cu succes obiectivele programului Orizont Europa de a contribui la rezolvarea unor probleme privind schimbarile climatice, imbunatatirea sanatatii si managementul tranzitiei digitale. Pentru participarea la conferinta este necesara inregistrarea, dar nu se achita taxa de participare.
_____________

4. SSI Conference 2022. International Conference and Exhibition On Smart Systems Integration, Grenoble, Franta, 26 - 28 aprilie 2022 – organizat de platforma tehnologica europeana EPoSS
Participantii sunt invitati sa prezinte rezultatele recente in domeniul sistemelor inteligente, abordand subiecte referitoare la dispozitive MEMS/NEMS, fotonica, microfluidica, tehnologii pentru fabricarea senzorilor,  sisteme inteligente complexe. Tematici: Key Enablers for Next Generation Smart Systems; Key Technologies for Smart Systems; Application Domains: Mobility, Energy, Industry.

INFORMAȚII UTILE.Noutati, informatii privind proiecte si activitati de cercetare si inovare

1. „Stakeholder consultation on the guiding principles for knowledge valorisation” -Raport al Comisiei Europene
Acest raport prezinta rezultatele unei consultari lansate de Comisia Europeana in iulie 2021, in urma careia au fost colectate opiniile comunitatii din cercetare si inovare cu privire la principalii actori, canalele, instrumentele, obstacolele si elementele care trebuie abordate la elaborarea viitoarelor principii pentru valorificarea cunostintelor.
Raportul este accesibil aici.
_____________
2. Tabloul de bord pentru 2021 al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana ramane solid in sectorul TIC, al sanatatii si in al tehnologiilor verzi - Comunicat de presa al Comisiei Europene din 17 decembrie 2021
Incepand din 2004, Comisia Europeana a publicat in fiecare an Tabloul de bord al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana. Editia din 2021 include cele 2 500 de societati care au investit cele mai mari sume in cercetare si inovare la nivel mondial in 2020. Companiile din UE au majorat investitiile in cercetare si dezvoltare in sectorul sanatatii (10,3 %) si al serviciilor TIC (7,2 %), desi intr-un ritm mai lent decat cele din SUA si China. Tabloul de bord poate fi descarcat aici.
_____________
3. Concursul Horizon Impact Award 2022 lansat de Comisia Europeana
Comisia Europeana ofera recunoastere si recompenseaza financiar proiectele cu cel mai mare impact si beneficii socio-economice pentru societate.
La acest concurs pot participa proiecte incheiate finantate din programele Orizont 2020 (2014-2020) si FP7 (2007-2013).
Editia din anul 2022 va avea sase castigatori, care vor primi fiecare suma de 25 000 de euro.
Aplicatiile pot fi depuse pana la data de 8 martie 2022.
Regulamentul concursului
___________________
Pentru a primi în continuare buletinul CESMIN, vă rugăm să vă înregistrați aici.
Dezabonare
.
___________________
Împreună putem îndrăzni mai mult!
Scrieți-ne pe adresa cesmin@imt.ro, iar un membru al echipei vă va contacta cât mai curând.

De ce IMT Bucuresti?
Extranet
E-newsletter
Evenimente

Proiect co-finanțat din Fondul European De Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.