• CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

  • CESMIN

    Impreuna putem indrazni mai mult!

E-newsletter CESMIN

Numarul 7, Aprilie 2022

COMPETIȚII. APELURI PENTRU PROPUNERI PROIECTE HORIZON EUROPE si TRANSNATIONALE

1. Apel M-ERA.NET 2022
Scopul apelului este de a finanța proiecte transnaționale de CDI ambițioase care abordează cercetarea și inovarea in domeniul materialelor, inclusiv materiale pentru baterii și tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Pentru apelul de proiecte din 2022 sunt definite următoarele șase prioritati:

  • Materiale pentru energie
  • Suprafețe inovative, acoperiri și interfețe
  • Compozite de înaltă performanță
  • Materiale funcționale
  • Noi strategii pentru tehnologii avansate bazate pe materiale pentru aplicații de sănătate
  • Materiale pentru electronice
Calendar apel: • termen depunere pre-propunere: 15 iunie 2022, 12:00 CET; • termen depunere propunere finală: 17 noiembrie 2022, 12:00 CET.
Platforma pentru depunerea pre-propunerii este acum deschisa: M-ERA.NET Proposal Submission Platform
Informatii pentru participantii romani sunt disponibile la adresa https://uefiscdi.gov.ro/m-era-net-3, sectiunea M-ERA.NET-3-2022.

Informatie utila: M-ERA-NET prezinta primul ghid "Guidelines for Responsible Research and Innovation (RRI) in the context of materials science".
Acest document ar trebui să ajute solicitanții la apelurile M-ERA.NET, evaluatoriii propunerilor depuse la apelurile M-ERA.NET si organizațiile de finanțare.

2. Apel NFFA Europe Pilot – acces la infrastructuri de cercetare pentru proiecte inovative in nanostiinte si nanotehnologii
A fost deschis un nou apel pentru proiecte în cadrul proiectului H2020 NFFA Europe Pilot. Se finanțează accesul la infrastructuri de cercetare de top din Europa pentru activități de cercetare inovativă.
Mai multe detalii privind ghidul aplicantului la apel si reguli pentru accesarea infrastructurilor europene NFFA sunt disponibile la adresa https://nffa.eu/apply/#SP
Termenul limita pentru depunerea propunerilor: 1 iunie 2022.

3. Apel de propuneri pentru accesarea serviciilor National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS)
Acest apel oferă cercetătorilor din țările membre și asociate ale Uniunii Europene posibilitatea de a accesa o gamă largă de servicii ce au fost integrate în European Open Science Cloud (EOSC) cu sprijinul NI4OS-Europe.
Toate echipele de cercetare care participă la apel trebuie să-și armonizeze gestionarea datelor conform principiilor FAIR pe toată durata de viață a activității lor, astfel angajându-se să aplice regulile Științei Deschise (Open Science).
Lista serviciilor și resurselor poate fi consultată în catalogul NI4OS-Europe https://catalogue.ni4os.eu/?_=/resources. Termenul limită pentru depunerea propunerilor: 11 mai 2022, ora 18:00 (CET).
Eveniment conex desfasurat in 29 martie 2022: Training proiect NI4OS Europe - National Initiatives for Open Science in Europe; organizatori: Open Science Knowledge Hub Romania (OSKH Romania) din cadrul UEFISCDI, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.
Evenimentul național de training a avut scopul de a oferi participanților informații relevante despre planul de management al datelor de cercetare în contextul programului Orizont Europa, licențele deschise, FAIRificarea datelor de cercetare, stimulente și recompense pentru susținerea datelor de cercetare deschise și FAIR și facilitățile oferite de către Portalul EOSC pentru accesarea serviciilor și resurselor EOSC.
Prezentările susținute pot fi accesate pe site-ul web dedicat evenimentului.

4. Apel program Orizont Europa pentru tineri observatori la evaluarea proiectelor Horizon Europe Young Observer

Comisia Europeana a lansat un nou apel pentru expresii de interes pentru a promova competențele și dezvoltarea profesională a tinerilor studenți din Europa. Ca parte a Anului european al tineretului 2022, studenții la studii de masterat sunt invitati să participe în calitate de tineri observatori la evaluarea propunerilor din cadrul programului Orizont Europa. Pot aplica studenți înscriși în prezent la un program de masterat, la orice disciplină, la o universitate dintr-un stat membru UE.

Depunerea propunerilor este continua in perioada 1 aprilie – 14 decembrie 2022.

5. Apeluri European Commission’s Joint Research Centre (JRC) -  termen de depunere continuu:
Call for proposal: Reaction Wall, European Laboratory for Structural Assessment (ELSA)
MONNET, Tandem accelerator based fast neutron source (EUFRAT)
Call for proposals: FCTEST, Fuel cells and electrolyser testing facilities
Call for proposals: GasTeF, Gas Tank Testing Facility
Call for proposal: BESTEST, Battery Energy Storage Testing for Safe Electric Transport
Call for proposal: Hopkinson Bar facility, European Laboratory for Structural Assessment (ELSA)

EVENIMENTE VIITOARE cu privire la programul Horizon Europe organizate de Comisia Europeana

1. Info day for Horizon Europe’s WIDERA programme, 27 aprilie 2022, online

Aceasta zi de informare este dedicata programului de lucru Horizon Europe pentru “Widening participation and strengthening the European Research Area (ERA)”.

Vor fi prezentate două tipuri de noi apeluri: Hop On Facility, care creează posibilitatea entităților stabilite în statele membre cu performanțe scăzute în cercetare și inovare să se alăture acțiunilor deja selectate, precum si apelul ERA Talents, care își propune să atragă mai multe talente din domeniul CDI, cu expertiză diversă către entități din țările Widening. În plus, va fi sustinuta o scurtă prezentare generală a politicii Spațiului European de Cercetare (ERA).

Agenda evenimentului, informatii si documente utile sunt disponibile aici.
_____________

 2. Webinar on avoiding personnel cost errors in Horizon 2020 grants, 28 aprilie 2022, online

In cadrul acestui eveniment vor fi prezentate regulile privind declararea costurilor de personal in proiecte finantate din programul Orizont.
_____________

3. Conference on Industrial Technologies IndTech 2022, 27 – 29 iunie 2022, Grenoble, Franta

Aceasta conferinta este organizata o data la 2 ani de Comisia Europeana si anul acesta va avea loc sub auspiciile Presedintiei franceze a Consiliului UE. In cadrul programului clusterului 4 al Horizon Europe: „Digital, industrie și spațiu”, conferința va mobiliza actori cheie din întreaga lume în jurul tematicii privind tehnologiile industriale viitoare. În acest an, IndTech se va concentra asupra tranziției verzi și digitale a industriei, vor avea loc discuții între cercetători, companii industriale, start-up-uri, agenții de finanțare și reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și organisme administrative din statele membre UE.

Site-ul web al conferintei: https://indtech2022.eu/. Inregistrarea participantilor va fi disponibila incepand din 30 aprilie 2022.
_____________

Evenimente de informare si brokeraj, cursuri de instruire

1. Conferinta The EU Chips Act & Technological Sovereignty, 28 aprilie 2022, eveniment hybrid (Brussels, Belgia si online) – organizator: Forum Europe
Comisia Europeană a răspuns la criza semiconductorilor prin lansarea Actului european privind cipurile, cu scopul de a dubla cota europeană a producției globale de microcipuri până în anul 2030 și de a reduce dependențele de aprovizionare. Conferința va analiza modul în care Europa poate aborda deficitul de aprovizionare de pe piata semiconductorilor pe termen scurt și mediu, pregătind în același timp terenul pentru ca Europa să obtina următoarea generație de semiconductori avansați.
Formularul de inregistrare
_____________

2. KDT kick-off and Brokerage Event 2022, 3 - 4 mai 2022 la Brussels, Belgia – organizatori: Key Digital Technologies Undertaking - KDT JU, cu suportul asociatiilor industriale AENEASEPoSS si Inside
Acest eveniment reprezinta o buna oportunitate de a stabili conexiuni cu actori importanti din domeniul Tehnologiilor Digitale Cheie in vederea formarii de parteneriate pentru proiecte CDI.
Participarea este gratuita pentru membrii asociatiilor industriale si autoritati publice si cu taxa pentru celelalte categorii.
Pentru pregatirea acestui eveniment este utilizata platforma online ECS Collaboration Tool, care ofera acces gratuit utilizatorilor pentru initirea de proiecte in domeniul componentelor si sistemelor electronice (ECS), invitarea unor parteneri, interactiuni online.
Participantii la eveniment pot incarca o idee pentru o propunere de proiect in ECS Collaboration Tool pana la data de 24 aprilie 2022 si vor avea oportunitatea de a prezenta aceasta idee intr-una din sesiunile plenare din cadrul evenimentului (“pitch presentation”, 5 min.) sau sub forma de poster. Numarul de postere si spatiile pentru intalniri sunt limitate, astfel incat participantii trebuie sa se inscrie din timp pentru participarea la eveniment.
_____________

3. Photonics4Aerospace: Workshop & Brokerage Event “Photonics Technologies for the Aerospace Value Chain", 4 - 5 mai 2022, Milano, Italia – organizatori: platforma tehnologica europeana Photonics21, AEIT-CORIFI, SIMPLER-Enterprise Europe Network
Evenimentul ofera posibilitati pentru identificarea de parteneri la nivel regional, național și european; discutarea celor mai recente oportunități de inovare prin utilizarea tehnologiilor fotonice in sectorul aerospațial; stabilirea și consolidarea sinergiilor și colaborărilor între producătorii și utilizatorii finali de tehnologii fotonice.
Participarea este gratuita, dar este necesara inregistrarea participantilor. Data limita pentru inregistrare: 2 mai 2022.
_____________

4. ERC Info Day în România, 11 mai 2022; organizatori: Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare (ERC-EA) impreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Unitatea NCP@UEFISCDI

Scopul acestei sesiuni online este de a informa cercetatorii cu privire acțiunile și instrumentele ERC si de a ii incuraja sa depuna proiecte la competițiile organizate de ERC din cadrul Programului Orizont Europa.
Pe agenda evenimentului se regăsesc intervenții atât din partea ofițerilor de program ai ERC, cât și a beneficiarilor de granturi ERC din România. De la persoanele care organizează apeluri și evaluează propunerile, până la beneficiarii de succes, participanții la acest eveniment vor avea șansa de a obține informații și recomandări cu privire la pregătirea unei propuneri de succes.
Detalii privind participarea la eveniment vor fi anunțate curând.
_____________

5. Deep Tech Atelier – Scientific excellence into market success, 19 - 20 mai 2022, Riga, Letonia
Editia din anul 2022 a evenimentului va fi focalizata asupra fotonicii si materialelor inteligente.
Cel mai mare eveniment din industria deep tech din Țările Baltice va reuni antreprenori, oameni de știință și dezvoltatori de tehnologie, experți din industrie, investitori, guverne și organizații publice, pentru schimb de idei și networking.
Evenimentul include Deep Tech Startup Competition si Deep Tech Ignition Event.
Participarea este gratuita.
_____________

6. ETPN2022 - The17th Annual event of the European Technology Platform on Nanomedicine (ETPN), 20 – 23 iunie 2022, Braga, Portugalia
Evenimentul anual al Platformei Tehnologice Europene de Nanomedicina este organizat in anul 2022 impreuna cu INL - International Iberian Nanotechnology Laboratory.
Conferinta ofera oportunitati pentru gasirea de noi parteneri CD in domeniul noilor tehnologii si aplicatiilor medicale ale nanotehnologiei, pentru formarea de consortii pentru proiecte Orizont Europa, IHI (Innovative Health Initiative) sau EuroNanoMed.
Participarea este gratuita pentru reprezentantii organizatiilor membre in platforma.
_____________

INFORMAȚII UTILE.Noutati, informatii privind proiecte si activitati de cercetare si inovare

1. Libraria de resurse NCP HORIZON

Unitatea de Puncte Naționale de Contact (National Contact Points - NCP) pentru programul-cadru al Uniunii Europene, Orizont Europa vă pune la dispoziție o suită de instrumente care vă pot ajuta în procesul elaborării unui proiect (Exemple: Ghid de depunere pentru propuneri de proiecte RIA, CSA, MSCA; Ghid de depunere propunere de proiect ERC; Ghid "Consiliul European pentru Cercetare (ERC)"; Modele Plan de Egalitate de Gen (GEP) – Institut / Universitate; EIC Accelerator 2022; EIC Transition 2022; EIC Pathfinder 2022, etc.)
_____________

Rețeaua națională a organizațiilor publice și private interesate de cooperarea europeană în domeniul micro- și nanotehnologiilor

CEntru Suport pentru cooperare europeană în MIcro- și Nanotehnologii (CESMIN) (www.imt.ro/CESMIN) vă invită să faceti parte din Rețeaua Natională a organizatiilor publice și private interesate de cooperarea europeană în domeniul micro- si nanotehnologiilor. Scopul retelei este creșterea participării organizațiilor din România la competițiile europene și implicit creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare alocate pentru Orizont Europa și alte programe asociate.

Rețeaua se adreseaza tuturor organizatiilor de cercetare publice și private interesate de cooperare în domeniul micro și nanotehnologiilor.
Membrii retelei:

  • au acces gratuit la baza de date CESMIN, care urmareste eficientizarea circulatiei informatiei utile pentru participarea la competitiile europene din domeniul micro-nanotehnologiilor;
  • pot participa la ateliere de lucru CESMIN privind elaborarea unor propuneri de proiecte europene;
  • pot participa la evenimentele de informare organizate de CESMIN cu privire la programele europene;
  • beneficiaza de vizibilitate sporita pe plan european (publicare oferta/profil organizatie pe pagina web in limba engleza);
  • beneficiază de informare prin buletinele electronice CESMIN;
  • sunt invitati la dezbateri referitoare la:  strategii de cercetare,  strategii de participare la propuneri de proiecte europene, cresterea ratei de succes, cum sa scriem un proiect si cum sa adresam convingator tematicile apelului cat si sectiunile unei propuneri (Excelenta, impact implementare).

De asemenea beneficiază de prioritate în acordarea serviciilor oferite de CESMIN, respectiv:

  • Asistenta pentru redactarea ofertei de participare la programele europene;
  • Cautarea de parteneri adecvați;
  • Diseminarea ofertelor organizațiilor din România pentru diverse competiții;
  • Asistență în redactarea de propuneri de proiecte;

Cei interesați sunt rugați să completeze Expresia de interes și să o transmită la adresa [email protected] până la data de 13.05.2022.

Mulțumim celor care au transmis deja.
___________________
Pentru a primi în continuare buletinul CESMIN, vă rugăm să vă înregistrați aici.
Dezabonare
.
___________________
Împreună putem îndrăzni mai mult!
Scrieți-ne pe adresa [email protected], iar un membru al echipei vă va contacta cât mai curând.

De ce IMT Bucuresti?
Extranet
E-newsletter
Evenimente

Proiect co-finanțat din Fondul European De Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.